U trendu

„Nemiri između četiri zida“ srpskih književnica

BEOGRAD – Lagunina edicija „Savremenice edicija savremenice“ postaje bogatija za izvrsnu zbirku pripovedaka srpskih književnica prve polovine XX veka „Nemiri između četiri zida“, saopštili su iz Lagune.

U knjizi „Nemiri između četiri zida“ sabrano je dvadeset pet priča o najrazličitijim ženskim iskustvima i doživljajima stvarnosti.

Erotska žudnja, nespokoj tela, ideje o slobodnoj ljubavi, vanbračni odnosi, neželjena trudnoća, intenzivna (samo)analiza, kao i neophodnost i nemogućnost da se izađe iz stega patrijarhalnog društva, samo su neke od tema kojima se bave autorke ovih priča.

„Žensko stvaralaštvo prve polovine XX veka je dinamično i razgranato. U njemu se prelamaju krupni istorijski potresi, progresivni društveni pokreti i smene različitih poetskih obrazaca. Iskustvo modernosti koje je oblikovalo sve pore društvenog i književnog života utiskivalo se i na stvaralaštvo žena. Stoga pripovetke u ovoj knjizi prizivaju u svoje okružje niz kontekstualnih činilaca epohe, kako istorijskih tako i biografskih, jer tek njihovim ukrštanjem različiti pripovedni svetovi autorki razotkrivaju svoju punu meru inovativnosti, pa i radikalnosti“, navedeno je između ostalog u predgovoru Žarke Svirčev, koja je priredila ovo izdanje.
U zbirci „Nemiri između četiri zida“ nalaze se pripovetke Isidore Sekulić, Milice Janković, Jelene J. Dimitrijević, Milice Vulović, Desanke Maksimović, Anđelije Lazarević, Danice Marković, Jele Spiridonović Savić, Selene Dukić, Smilje Đaković, Milke Žicine, Fride Filipović i Nadežde Ilić Tutunović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.