Neobična zbirka Indonezije u Adligatu

BEOGRAD – Iz Indonezije su u Udruženje za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat stigle vredne slike, predmeti i rukopisi za Zbirku Indonezije koje ovo udruženje formira u saradnji s nekoliko uglednih institucija najveće muslimanske države na svetu, saopštili su danas iz Adligata.
Slavni indonežanski književnik, počasni član Adligata Seno Gumira Ađarma, poslao je u Beograd rukopis svog dnevnika o putovanju po Borneu, neobjavljen i napisan pre više decenija, koji je, zajedno sa njim, preživeo brodolom i plivao po Javanskom moru.
Indonežanski intelektualci su, zahvaljujući ambasadorki Adligata u Indoneziji, najvećem srpskom ekspertu za taj deo sveta, Hristini Nikolić, postali izuzetno zainteresovani za kulturne aktivnosti ovog srpskog udruženja.

Tako su počasni članovi Adligata upravo postali i jedan od najzačajnijih živih pesnika Indonezije Separdi Đoko Damono, koji je Muzeju knjige i putovanja poklonio više svojih potpisanih dela, a poklanjanje svojih rukopisa najavio je i Putu Viđaja, ugledni dramaturg, pisac i pozorišni režiser.
Najznačajniji indonežanski pisci upravo su poslali u Beograd tridesetak svojih potpisanih dela, a na putu je i više od pola tone knjiga i predmeta za najvažniju zbirku Indonezije u ovom delu sveta.

Kao poseban kuriozitet u muzeju posetioci mogu probati i kopi luvak kafu, napravljenu od zrna kafe izvađenih iz izmeta jedne male životinje.
U Adligat su nedavno već stigli važni egozotični eksponati iz udaljenih plemena ostrva Sulavesi, koja je, posle proputavanja ovim ostrvom, u Beograd doneo osnivač Adligata Viktor Lazić.

Među eksponatima koji se već mogu videti u stalnoj postavci Muzeja knjige i putovanja nalaze se ratničke kacige, ogrlice i maske domoradaca, te originalne nadgrobne tau-tau lutke, mačete i odelo od kostiju vodenog bivola naroda Torađa.

Lazić je većinu eksponata dobio na poklon pošto je učestvovao u neobičnim ritualima ovog plemena, uključujući vađenje mrtvih iz grobova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.