U trendu

Nevolje u novom svetu

Svetski poznat serijal knjiga naučne fantastike za mlade "Knjige Embera" čine četiri knjige: "Grad Embera", "Narod Sparksa", "Proročica iz Jonvuda" i "Dijamant iz Darkholda". Roman "Narod Sparksa" opisuje šta se dalje dešavalo sa građanima Embera, jednom kada su uspeli da napuste svoj umirući grad.
Žitelji Embera znali su da su njihovi preci dovedeni u podzemni grad Ember, kako bi se bar deo čovečanstva spasao od katastrofe. Međutim, kada su ih dvanaestogodišnjaci Lina i Dun izveli na površinu, nije se činilo da je bilo nekakve katastrofe – svet pred njima je bio divan, pun boja za koje nisu znali da postoje, pun zelenila trave, plavetnila neba… Hrane su imali sasvim malo, pa su se uputili u potragu za mestom gde bi se nastanili i naišli na selo Sparks.
Premda narod sela Sparks nije bio neprijateljski raspoložen prema pridošlicama, uplašilo ih je što je tih pridošlica nekoliko stotina – kako nahraniti sve te ljude i šta dalje sa onima koji nemaju nikakvog znanja o tome kako da žive na selu, kako da gaje životinje i hranu, da podignu sebi kuće? Ubrzo izbijaju sukobi, koji prete da eskaliraju u rat između dva naroda – a na obe strane se nalazi poneko ko ni ne želi mir, kome bi više odgovarao rat. Ponovo je dobrim delom na Lini i Dunu da smisle izlaz – i da svojim rešavanjem problema postide i one koji su znatno stariji i koji bi trebalo da budu mudriji od njih.
"Narod Sparksa" je uzbudljiviji od prve knjige, "Grad Ember". Vraća čitaoca među junake sa kojima se već zbližio, i te junake stavlja u još veće nevolje nego pre – jedno je bilo izaći iz umirućeg grada, a nešto je sasvim drugo uspeti u preživljavanju u novom svetu, u kome su struja i mnogo toga što su uzimali zdravo za gotovo samo sećanja iz perioda pre katastrofe, pre nego što je bilo ko od njih rođen. Pored likova iz prethodne knjige, tu su i novi, uverljivi, životni, sa problemima koji su čitaocima sasvim razumljivi – sukob oko nečega čega nema dovoljno, strah od gladovanja i siromaštva, prkosno ponašanje zanemarenog dečaka… I, ponovo, tu je nenametljivo ukazivanje mladim čitaocima kako sa nekim problemima izaći na kraj, zašto je bolje nekad se uzdržati nego uvek na uvredu uzvraćati uvredom.
Vredna knjiga, za mlade da ponešto nauče i pri tom se zabave, za starije da se podsete i da se takođe zabave.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.