U trendu

Nežno i zabavno

Samo u Francuskoj roman "Otmenost ježa" Mjuriel Barberi prodat je u milionskom tiražu i dve godine nije silazio sa bestseler liste. Sličan uspeh ova knjiga beleži i u Italiji (gde je najčitaniji strani roman u poslednjih nekoliko godina), Španiji, Nemačkoj i u mnogim drugim zemljama. Rođena 1969. u Kazablanci u Maroku, autorka je profesorka filozofije i sa suprugom živi u Japanu. Malo ko je očekivao da će ova nežna zabavna knjiga sa filozofskom crtom postići takav neverovatan uspeh, napisao je kritičar "Monda". Za neke je ona delimično "Sofijin svet" Justejna Gordena, delimično "Gospodin Malosen" Danijela Penaka. Druge pak podseća na pisanu verziju filma "Čudesna sudbina Amelije Pulen".
Glavni junaci su Rene, 54-godišnja kućepaziteljka u buržujskoj zgradi i Paloma, 12-godišnja devojčica iz bogataške porodice. "Udovica sam, niska, ružna, punačka, imam kurije oči na stopalima i, ako je verovati nekim meni samoj prijatnim jutrima, iz usta mi izbija zadah mamuta. Ali pre svega, toliko se dobro uklapam u uobičajenu predstavu o pazikućama da nikome ne bi palo na pamet da sam najčitanija od svih onih nadmenih bogataša", ovako sebe predstavlja Rene. Subina će povezati ovu neobičnu kućepaziteljku i još neobičniju devojčicu koja pati zbog spoznaje da je život odraslih isprazan i glupav, obema pružajući priliku da shvate kako je život, i pored svega, lepa i zanimljiva pojava.
Roman poseduje inteligentan humor, prefinjena osećanja, izvandrednu književnu i filozofsku pozadinu, a pisan je tako da se veoma lako čita i sa uzbuđenjem prelazi iz poglavlja u poglavlje. Prevodilac je Melita Logo Milutinović.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.