U trendu

Nišvil posetilo više od 100 000 ljudi, 70 odsto stranaca

NIŠ – Tradicionalni džez festival Nišvil, koji je trajao od 5. do 15. avgusta na nekoliko lokacija u Nišu, pratilo je više od 100.000 posetilaca, a u hotelima bilo 70 posto stranaca, navodi se u saopštenju direktora ove muzičke manifestacije Ivana Blagojevića.

Glavni program koncerata stranih, regionalnih i domaćih izvođača je pratilo 30.000, a prateće besplatne programe, gde spadaju i pozorišne predstave u okviru festivala „Nišville jaž theater“, više od 70.000 ljudi.

Kako navodi prvi čovek festivala, zahvaljujući punim hotelskim kapacitetima, Nišvil je kroz poreze i doprinose trostruko vratio Gradu Nišu uloženi novac, a kroz PDV budžetu Republike Srbije više nego desetostruko od dobijenih sredstava na konkursima Ministarstava kulture i turizma.

„Posebno sam zadovoljan što je nastavljena tradicija divnih reakcija publike, koja je ispoštovala sve izvođače i da nije bilo ni jednog incidenta tokom festivala. Na žalost, još jedna tradicija je nastavljena, a to je da nijedan ministar kulture za proteklih 27 godina svojim prisustvom nije ispoštovao festival“, rekao je Blagojević.

Nedavno završeno izdanje Nišvila okupilo je značajne umetnike iz SAD, Brazila, Argentine, Japana, Jamajke, Italije, Velike Britanije, Norveške, Austrije, Poljske, Bugarske, Mađarske, Francuske, Belgije, Holandije, Slovenije, Severne Makedonije.

Prema oceni direktora, Nišvil 2021. je tokom 10 dana bio na nivou izdanja održanih pre pandemije, odnosno, do 2019. godine.

U glavnom programu nastupila su imena kao što su – Stenli Džordan, grupa „Gipsy Kings“, Goran Bregović, „Stone Riders“, „Horny Funk Brothers“ i Hubert Tabs, „Tango Jaž Quartet“ i Omladinska Filharmonija „Naišus“, Orkestar „Impresija“ sa gostima Bojanom Stamenov i Aleksandrom Šandorovim, i mnogi drugi.

Osim 24 sastava u glavnom programu, održan je uvodni dvodnevni program “Prijatelji Šabanu” posvećen Šabanu Bajramoviću, sa po četiri grupe po večeri.

Na bini „Open stage“ je tokom četiri dana nastupilo 16 bendova, na „Welcome stage“-u 8 grupa, a na sceni kod Nišville jaž muzeja tokom 10 dana predstavilo se 30 sastava.

Održan je i tradicionalni festival u festivalu – Nišville jaž theater gde je odigrano 15 predstava, dok je prikazano 100 ostvarenja u okviru filmskog programa “Nišville Movie Summit”, a deveta umetnost – strip bila je prisutna u sektoru „Striporama“.

Blagojević kaže da je poseta zabeležila pad isključivo kod besplatnih programa a uzrok je isključivo strah od korone u šetališnoj zoni Niške Tvrđave.

„U potpunosti smo ispoštovali mere zaštite od Covida-19 odnosno zajednički protokol “Safe Events Serbia”, koji su Kriznom štabu predložile najznačajnije letnje manifestacije u zemlji: kontrola potvrda o vakcinisanju drugom dozom, ili dokaza da su neki posetioci preležali virus, merenje temperature na ulazima“, objasnio je Blagojević.

Oni koji nisu imali navedene dokaze, na svim punktovima Laboratorije “Aqualab” sa kojom je festival imao odličnu saradnju, posetioci su mogli da obave brzi antigenski test po ceni od 300 dinara.

„Po izveštajima “Aqualaba”, na glavnim festivalskim ulazima nijedan posetilac Nišvilla nije bio pozitivan“, rekao je direktor Nišvila.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.