U trendu

„No Borders Orćestra“ održao koncert u Muzeju Jugoslavije

BEOGRAD, 25. oktobra (Beograd) – „No Borders Orcestra“, simfonijski orkestar koji okuplja muzičare iz nekadašnjih jugoslovenskih republika, održao je koncert u Muzeju Jugoslavije.

Beogradski nastup je bio ujedno završnica regionalne turneje, pod nazivom No Return to Normality i usledio je posle uspešnih koncerata u Rijeci, Zagrebu, Sarajevu, Mariboru i Novoj Gorici.
Cilj ove turneje NBO želi da inspiriše ljude da razmisle o vremenu nakon pandemije.

“Samim nazivom turneje No Return to Normality želimo da poručimo da normalnost koju smo živeli pre pandemije zapravo nije bila normalna i kako ne bi trebalo da težimo povratku u takav svet. Potrebna nam je promena na bolje. Upravo zbog toga, sve kompozicije u okviru našeg repertoara na ovoj turneji odražavaju transformaciju. Muzikom šaljemo poziv svima da je promena neophodna”, rekao je Premil Petrović, umetnički direktor NBO u najavi koncerta.

Koncert u Beogradu otvorio je izvođene jednog od najznačajnijih dela američke minimalističke muzike 20-og veka, kompozicija Shaker Loops kompozitora Johna Adamsa.

Publika je imala prilike da čuje i kompoziciju Maksa Rihtera: „Vivaldi recompsed“ u kojoj kao solista nastupa Vladimir Kostov, violinista i koncert majstor Makedonske filharmonije.

Na programu koncerata bio je i „Metamorphosen“ Riharda Štrausa, kao i porudžbina NBO-a od hrvatskog kompozitora Ivana Božičevića „Rethink! Trailer“.

NBO je osnovan kao nevladina organizacija u Beogradu i Berlinu sa ciljem iniciranje pozitivnih društvenih promena kroz kreativnu saradnju.

Tražeći načine za dekonstrukciju i transformaciju društva, zagovarajući pozitivne promene i angažujući društva da postanu inkluzivnija, interkulturna, demokratska i otvorena, NBO služi kao platforma za prevazilaženje nacionalizma, rasizma, ksenofobije, homofobije i krvavog nasleđa prošlosti u regionu zapadnog Balkana i šire.

NBO je jedini orkestar sa prostora bivše Jugoslavije koji je potpisao eksluzivni ugovor sa Universal Music i snimio CD za „Deutsće Grammophon“, najprestižniji brand za klasičnu muziku u svetu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.