U trendu

Nobel za književnost Beloruskinji Svetlani Aleksijevič

Beloruska književnica Svetlana Aleksijevič ovogodišnji je dobitnik Nobelove nagrade za književnost, saopštila je švedska kraljevska akademija.

Švedska kraljevska akademija je istakla njeno „polifonijsko pisanje, spomenik patnji i hrabrosti u naše doba“.

Nagrada za književnost je četvrto od ovogodišnjih Nobelovih priznanja koje je dosad dodeljeno.

Nobelova nagrada vredna je osam miliona kruna (972.000 dolara).

Svetlana Aleksejevič (67) je četrnaesta dobitnica prestižnog priznanja, a osim po svojim proznim delima poznata je i po istraživačkom novinarskom radu u domovini.

Rođena je 31. maja 1948. u ukrajinskom gradu Ivano-Frankivsku u belorusko-ukrajinskoj porodici, a nakon što joj je otac završio vojnu službu, preselila se u Belorusiju, gde su joj roditelji radili kao nastavnici.

Radila je kao nastavnica i novinarka, a studirala je žurnalistiku na Univerzitetu u Minsku od 1967. do 1972.

Tokom rada u listu “Selskaja gazeta” počela je da prikuplja građu za delo “Rat nema žensko lice”, koji je baziran na intervjuima sa ženama koje su učestvovale u Drugom svetskom ratu. Tim delom je otpočela svoj ciklus “Glasovi Utopije”, u kome je opisala život u Sovjetskom Savezu kroz perspektivu pojedinca.

Bavila se posledicama katastrofe u Černobilju u delu “Černobiljska molitva” (1997), sovjetskom ratu u Avganistanu u delu “Dečaci od cinka” (1990), kao i dečjim pogledom na rat u delu “Poslednji svedoci” (1985).

Poslednje delo iz ciklusa “Glasovi utopije” je “Polovno vreme: Raspad crvene žene/čoveka” (2013).

Zbog svog angažmana često dolazila u sukobe s vlastima te je dugo živela u Italiji, Francuskoj i Nemačkoj, a u rodnu Belorusiju – gde su njene knjige bile zabranjene, vratila se 2011. godine.

 

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.