U trendu

Nov pristup knjizi

Kada ilustrator reši da napiše knjigu, ne deluje neobično ideja da će u njoj biti i puno ilustracija; međutim, "Izum Igoa Kabrea" Brajana Selznika je mnogo više od ilustrovane knjige ili slikovnice; to je, na neki način, spoj filma, ilustracija i romana i veoma je bogato iskustvo.
Što se same priče tiče, ona je jednostavna, nežna i lepa. Reč je o dvanaestogodišnjem Igou Kabreu, siročetu iz časovničarske porodice, koji praktično živi po zidovima železničke stanice čije časovnike održava. Igo ima svoju tajnu – dve, zapravo, jedna je da mu je stric nestao i da on obavlja njegov posao, a druga je izum koji pokušava da sastavi. Te tajne će ga dovesti do sukoba sa mrzovoljnim prodavcem igračaka čija je radnja na železničkog stanici i čije igračke krade zbog njihovih delova, kao i do poznanstva sa jednom pametnom i veštom, ali i veoma tvrdoglavom devojčicom Izabelom. I taj prodavac igračaka ima svoju tajnu, a Igo i Izabela će je, ne baš uvek međusobnom saradnjom, polako otkriti.
"Izum Igoa Kabrea" je veoma topla i lepa priča, priča o strahu, tuzi, razočaranjima, bekstvu od prošlosti, tajnama, ali i prijateljstvu, hrabrosti i upornosti koji dovode do srećnog kraja. Takođe, to je i priča o filmu i mađioničarstvu, zanimljiva kako mlađima, tako i svim ljubiteljima početaka filmske umetnosti, bez obzira na uzrast. Za likove je lako emotivno se vezati, dešavanja ima stalno, i stalno vas kopka da otkrijete sledeću tajnu.
Ono što je posebno kod ove knjige jeste njena forma. Priča delom teče kroz Selznikove ilustracije (to nisu ilustracije već ispričanih scena, već sama priča teče kroz te ilustracije – i, čak i bez reči, savršeno je jasno šta se na njima dešava), delom kroz tekst, a povremeno ima i fotografija, filmskih fotografija, kao i prelepih ilustracija velikog filmskog umetnika Žorža Melijesa. "Izum Igoa Kabrea" je izuzetno lepo delo koje svoje poklonike može naći među svim uzrastima, i mi ga toplo preporučujemo.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.