U trendu

Nova izložba crnogorskog umetnika u Beogradu (FOTO/VIDEO)

Crnogorski slikar Miroslav Miro Šuković predstavlja se beogradskoj publici novom izložbom pod nazivom „Izgubljeni raj“ koja je otvorena u beogradskoj galeriji „Lucida“.

„Na ovoj izložbi sam se predstavio sa 13 radova različitih tehnika. U pitanju su akrilne boje na platnu, uljane boje na platnu. Reč je o radovima koji su nastali u poslednjem periodu. Znači, to su najsvežiji radovi“, kaže Šuković.

Izlagački veoma prisutan u Srbiji, Šuković je jedan od pravih crtača sa jugoistoka Evrope. On dolazi iz moćne struje crnogorskog iracionalizma, iz matice balkanske fantastike, kao možda najvišeg vida figuracije, jer nastaje na osnovu istraživanja i definisanja mašte, nekih unutrašnjih predela, navodi likovni kritičar Dejan Djorić u pratećem tekstu izložbe.

Na prvi pogled, Šukovićev opus je u znaku ekspresivnog, medjutim, slikar je našao način da ekspresionizam spoji sa fantastikom, što nije uobičajeno.

Kustos Mira Vujović je na otvaranju izložbe istakla da je Šukovićeva umetnost iskrena, predana, nepokolebljiva i svakako bez kompromisa.

„Slike uvek upiju neka osećanja, raspoloženja umetnika, ovde možda i samo umetnika, ali i društva, čoveka, sve ono što je on prorazmislio“, rekla je Vujović.

Šuković ne komplikuje svoju umetnost, stoga su kompozicije svedene a kolorit pojednostavljen, ne oponaša spoljnji svet već istražuje i istrajava u onom svom začudnom, dodaje Djorić u tekstu.

Ovo je Šukovićeva peta samostalna izložba u Beogradu, a otvorena je do 16. februara u galeriji „Lucida“ u centru Beograda.

Prilog Kineske Medijske Grupe (CMG).

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar