U trendu

Nova knjiga eseja Čarlsa Simića u izdanju Arhipelaga

BEOGRAD – Nova knjiga eseja Čarlsa Simića „Anđeli na žici za veš“ upravo je objavljena u izdanju Arhipelaga u ediciji Znakovi u prevodu Vesne Roganović, saopštili su danas iz izdavačke kuće Arhipelaga.

Knjiga eseja velikog američkog pesnika srpskog porekla, dobitnika Pulicerove nagrade za književnost, predstavlja svedočanstvo jednog uzbudljivog i ispunjenog života i u njoj on govori o detinjstvu i odrastanju, o Beogradu i Americi, o američkoj i srpskoj poeziji, o književnosti i stvarnosti, o sećanjima i životnom iskustvu.

Posle eseja u kojima se bavi „zastrašujućim rajevima“ svog detinjstva, odrastanja i mladosti, kao i srpskom i američkom stranom svog života, Čarls Simić piše o Gombroviču i Mendelsonu, o Zebaldu i Redonu, o pesničkom umeću i o umeću i strasti čitanja poezije, o Elizabet Bišop i Buliju Kolinsu, o Džejmsu Tejtu i Donaldu Džastisu, o Ričardu Vulberu i nobelovki Luizi Glik.

Posebno su uzbudljivi Simićevi eseji o Zbignjevu Herbertu i Ingeborg Bahman.

Simić u ovoj knjizi piše i o poeziji Novice Tadića i Radmile Lazić.

Dok kod Radmile Lazić izdvaja „lirsku inteligenciju“, za Novicu Tadića kaže da je „jedan od najoriginalnijih i najzanimljivijih pesnika današnjice“.

Pišući o knjigama i uspomenama, o životu u Evropi ili u Americi, o poeziji i istoriji, o politici i stvarnosti, Simić je otrežnjujuće duhovit i ironičan.

Svet kojim se bavi promiče kroz njegove eseje u slikama i sećanjima, a pisac se javlja kao strasni hroničar i stvarnog sveta i sveta poezije i književnosti koji se pokazuje kao istinitiji od stvarnog sveta.

„Sve na svetu, profano ili sveto, treba stalno da se preispituje u svetlu ličnog iskustva“ zaključuje Čarls Simić.

Rođen u Beogradu 1938. godine, Čarls Simić je jedan od najznačajnijih savremenih svetskih pesnika i esejista, a dobio je i niz velikih književnih nagrada, među kojima su i Pulicerova nagrada, Nagrada „Edgar Alan Po“, Nagrada Američke akademije, Međunarodna Grifinova nagrada za poeziju i mnoge druge.

Živi i piše u Stafordu, Nju Hempšir.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.