U trendu

Nove predstave i scene

Nove produkcije, nove scene, stari termini, stari poznanici i novi umetnici, već viđene predstave… Ovako bi otprilike mogla da se prikaže suština programa ovogodišnjeg multimedijalnog festivala Budva grad teatar. Zavesu je podigla predstava Bitefa i Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda "Cirkus istorija" (Vilijem Šekspir, Jan Kot) Sonje Vukićević. Međutim, pored ove predstave koja se reprizno prikazuje, budvanski festival će obeležiti tri veoma atraktivne i po mnogo čemu interesantne produkcije.
Prva je svetska premijera "Kaligule", kompletna eks-ju koprodukcija, koju je po motivima drame Albera Kamija za scenu pripremio i režirao Tomaž Pandur. Druga festivalska koprodukcija je "Ogovaranje" (Bogoboj Rucović) Nebojše Romčevića, u režiji Ljubiše Ristića, koju su spremili Grad teatar, Srpsko narodno pozorište iz Novog Sada i Narodno pozorište iz Sombora. To je priča o poznatom beogradskom glumcu i boemu, inače Budvaninu po poreklu. Ova predstava je kuriozitet i po tome što će se njome posle dvadeset dve godine kao reditelj vratiti Ljubiša Ristić, koji je 1987. godine udario temelje Gradu teatru. "Kadmopolis", čije ime asocira na osnivača grada Budve, jeste treća koprodukcija koju su spremili Budvani i Slovenci po tekstu Sanje Balmazović, u režiji Matjaža Bergera.
Od ostalih predstava koje će biti izvedene tu su mahom predstave iz srpskih pozorišta: "Don Krsto", "Skoči đevojka", "Car Edip", "Aska i vuk", "Ars longa", a biće i gostiju iz Španije, Francuske, Italije, Turske, Argentine. Najavljeno je i gostovanje starih pozorišnih znanaca Roberta Čulija, koji stiže iz Milhajma i Rahima Burhana iz Sarajeva. Bogat likovni program odvijaće se u likovnim galerijama, na trgu pesnika će se kao i uvek okupljati ljubitelji poezije, a selektor muzičkog programa Egon Mihajlović spremio je neka lepa iznenađenja za sve one koji će posetiti festival tokom letnjih meseci.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.