U trendu

Novi projekat Britanskog saveta “Ekologije budućnosti”

BEOGRAD – Britanski savet u Beogradu predstavlja novi projekat u oblasti vizuelnih umetnosti “Ekologije budućnosti” (Future Ecologies), koji će započeti nizom onlajn radionica, od kojih će prva biti realizovana 28. januara na temu “Intimne ekologije”.

Prijave za prvu besplatnu radionicu Fione Mekdonald za početak javnog dela projekta koji se bavi pokretnim slikama, otvorene su na sajtu Saveta (British Council) do ponedeljka 25. januara.

Kao uvod u ceo projekat Britanski savet će organizovati četiri radionice u saradnji sa poznatim umetničkim kolektivom LUX (lux.org.uk) iz Londona, koji podržava i promoviše umetničke prakse pokretnih slika.

Britanski savet je nedavno imao nekoliko zanimljivih projekata kao što su izložbe “Nova religija” Dejmijena Hirsta, “Taština malih razlika” Grejsona Perija i “Percepcije” Trejsi Emin, Sare Lukas i drugih.

U fokusu su im bile teme u vezi mitova savremenog sveta, nove društvene klase i rodna ravnopravnost u muzejskim kolekcijama, a sada nastavljaju sa realizacijom projekata u oblasti vizuelnih umetnosti.

Naredni kompletan ciklus biće posvećen veoma aktuelnoj temi – ekologiji i šta bi ta nauka mogla da postane usled mnogih promena koje se svakodnevno dešavajuu celom svetu.

Ceo projekat se sastoji iz čitavog niza izložbi, predavanja, tribina i radionica koje će se do kraja godine odigrati u Beogradu, Podgorici, Mostaru, ostrvu Sazan u Albaniji, Skoplju, Prištini, i u virtuelnom prostoru.

Veliki broj umetnika sa ovih prostora i Velike Britanije koji se uglavnom bave pokretnim slikama kao formom, biće uključeni u ovaj program, a mnogi od njih svojim angažmanima pružaju podršku aktivističkim pokretima u svojim sredinama.

Prva radionica “Intimne ekologije” Fione Mekdonald biće izvedena digitalno u četvrtak, 28. januara u 13 sati.

Umetnica je poznatija pod pseudonimom Feral Practice i u svojim projektima bavi se ljudskim, živim i neživim bićima, stvarajući na taj način etičke i maštovite veze među tim vrstama.

Njena istraživanja fokusirana su na umetnička, naučna i subjektivna iskustva kojima analizira različite estetike.

Feral Practice će predstaviti svoje audio-vizuelne radove i eksperimente u preusmeravanju pažnje i komunikacije među tim spomenutim vrstama.

Tokom radionice, učesnici će imati priliku da se upoznaju sa procesom promene percepcije, pažnjom, spekulacijom, maštom i improvizacijom, kako bi drugačije stupili u kontakt sa neljudskim bićima, opažali njih i sebe na nove načine.

Nakon Feral Practice, u okviru radionica, svoje procese rada predstaviće i Ričard Lejzel, Majkl Smit i Ben Rivers, koji će biti na programu onlajn 4, 11, 18. i 25. februara.

Radionice su pretežno namenjene umetnicima, studentima umetnosti i arhitekture, ali i aktivistima koji se bave ekologijom i pitanjima zaštite životne sredine.

Za više detalja, zainteresovani mogu posetiti sajt – britishcouncil.rs/programmes/arts/future-ecologies.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.