U trendu

Novogodišnji koncert Ane Krstajić i Juga Markovića onlajn

BEOGRAD – Večerašnji autorski koncert dvoje umetnika Ane Krstajić i Juga Markovića u Konaku kneginje Ljubice u Beogradu, održan bez publike, biće naknadno emitovan tokom novogodišnjih i božićnih praznika na YouTube kanalu organizatora – Kulturnog elementa.

U pitanju je još jedan u nizu projekata kojim će Kulturni element obeležiti predstojeće praznike, a na ovaj način zbog trenutne epidemiološke situacije.

Koncert je nastao u saradnji sa Muzejem grada Beograda, uz podršku SOKOJ-a.

Ana Krstajić je višestruko nagrađivana kompozitorka, koja je diplomirala na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, a magistrirala je u Beogradu i na Berkli koledžu za muziku u Bostonu.

Muzičarka komponuje koncertnu, primenjenu muziku i aktivno nastupa i kao izvođač – pijanista. Ambasador je platforme “Srbija stvara”, a njena muzika izvođena je širom sveta.

Jug Marković iz Beograda ima dve diplome – završio je studije kompozicije na FMU kao i studije arheologije na Filozofskom fakultetu.

Osim u Srbiji, njegova muzika izvođena je u Francuskoj, Belgiji, Italiji, Nemačkoj, Austriji, Sloveniji, na Islandu, u Americi, uključujući značajne svetske festivale – Muzički dani u Donauešingeru (2014) i Festival u Eks-an-Provansu (2016) za koji je po porudžbini napisao kompoziciju ”“ltraterreno”.

Sa svojim delom za klavir ”Egon” pobedio je na trećem takmičenju kompozitora “Anton Matasovski” u Beču (2017), dobitnik je prve nagrade međunarodnog takmičenja kompozitora u Hongkongu (2016) za kompoziciju ”Hydra”, specijalne nagrade “Busan Maru” festivala u Južnoj Koreji (2016), kao i nagrade “Josip Slavenski” (2015), obe za kompoziciju ”Magistralen”.

Kulturni element je neprofitna nevladina organizacija koja se bavi promocijom kulture i mladih umetnika, kao i dokumentovanjem kulturnog nasleđa.

Organizacija će obeležiti praznike nizom projekata koji su kreirani u saradnji s Muzejem grada Beograda, a jedan od njih je i “Portret Andrić” gde sprskog nobelovca ponovo tumači Tihomir Stanić, u Muzeju Ive Andrića.

Takođe u Konaku kneginje Ljubice biće niz kulturnih scenskih dela – “Lazarice”, “Ženidba kraljevića Marka” i “Pirotska bajka”, inspirisani bogatom nacionalnom tradicijom i stalnom muzejskom postavkom.

Zbog trenutne situacije sa Kovidom 19, programi danas i sutra neće biti otvoreni za publiku, ali će biti snimljeni i emitovani, kao i koncert, tokom praznika na YouTube kanalu Kulturnog elementa.

Muzičku sezonu, koja se već šestu godinu zaredom održava u Muzeju grada Beograda, podržalo je i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar