U trendu

Obeleženo 90 godina Narodnog pozorišta RS

BANJALUKA – Narodno pozorište Republike Srpske obeležilo je 90 godina od osnivanja.

Tim povodom, u sredu je održana svečana akademija, kojoj su prisustvovali predsednica RS Željka Cvijanović, predsednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, premijer Radovan Višković, ministri u Vladi RS, predsedavajući Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija, gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić i generalni konzul Srbije u Banjaluci Vesna Marinković.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je, uoči akademije, da je malo institucija na ovim prostorima koje mogu da obeleže 90 godina postojanja, poput Narodnog pozorišta RS, koje je, kao je naveo, ostvarilo značajne domete na planu umetnosti i kulture.

Predsednica Cvijanović čestitala je jubilej Narodnom pozorištu koji, kako je rekla, nije značajan samo za tu instituciju i grad Banjaluku, već i za celu RS.

Ona je istakla da ove godine jubilej obeležavaju i druge institucije kulture, poput Muzeja Srpske koji, takođe, postoji devet decenija.

Cvijanovićeva je ocenila da to pokazuje da su ove institucije opstale i u teškim vremenima i uspele da građanima ponude ono što im je bilo potrebno.

Ministarka prosvete i kulture RS Natalija Trivić rekla je da Narodno pozorište promoviše „sve ono što je kulturni i nacionalni identitet jednog naroda“.

Narodno pozorište Republike Srpske, pod nazivom Narodno pozorište Vrbaske banovine, počelo je da radi 18. oktobra 1930. godine, podseća RTRS.

Tokom vremena, teatar je više puta menjao naziv, a poslednji put 23. septembra 1998. godine, kada je Narodno pozorište Bosanske Krajine odlukom Vlade RS promenilo naziv u Narodno pozorište Republike Srpske.

Komisija za očuvanje spomenika, na sednici održanoj od 4. do 6. juna 2012. godine, donela je odluku o proglašenju Narodnog pozorišta Republike Srpske u Banjaluci nacionalnim spomenikom BiH.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.