U trendu

Objavljena knjiga razgovora sa porodicom Tartalja

BEOGRAD – Udruženje za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat saopštilo je danas da je objavilo knjigu „Tartalje – razgovori sa Marinom, Gvidom i Ivom“.

Knjiga sadrži razgovore koje je novinar Miloš Jevtić vodio sa slikarom Marinom Tartaljom (1894-1984), književnikom Gvidom Tartaljom (1899-1984) i profesorom Ivom Tartaljom (1930-2020), saopštio je Adligat.

Iz Adligata je navedeno da su pored toga u okviru stalne postavke njihovog Muzeja knjige i putovanja i Muzeja srpske književnosti predstavljeni predmeti koji su pripadali porodici Tartalja, kao što su originalna pisma Miloša Crnjanskog i ćirilični rukopisi Tina Ujevića.

Tu je i rukopis romana „Beton i svici“ Oskara Daviča i pisaća mašina na kojoj je Gvido Tartalja napisao svoja dela pre Prvog svetskog rata, sa izmenljive ćiriličnom i latiničnom tastaturom.

„Čuvamo kulturu sećanja, zaostavštine značajnih srpskih porodica, među kojima Tartalje zauzimaju posebno mesto. Zbirku Tartalja je poklonio Adligatu profesor Ivo Tartalja. Moramo kontinuirano da afirmišemo tihe podvižnike kulture, pošto su oni u temelju kulturnog identiteta našeg naroda i zemlje“, rekao je predsednik Adligata Viktor Lazić.

Iz Adligata je navedeno da su uz podršku Grada Beograda tokom 2021. godine pored projekta „Tartalje – podvižnici kulture“ ostvarili i izložbu „Kulturno blago o stvaranju moderne srpske države“, koja prikazuju originalne sablje, puške i dokumentaciju iz Prvog srpskog ustanka.

Na izložbi je pored ustaničkog oružja iz zbirke veleposednika i jednog od najvećih srpskih dobrotvora Joce Vujića, prikazano originalno Hajduk Veljkovo pismo, beleška Ljubomira Nenadovića, rukopisi, knjige, narodne nošnje, srebrni nakit i drugi artefakti, saopštio je Adligat.

Kako je navedeno, sva pobrojana kulturna dobra sada su deo stalne postavke Adligatovih muzeja i biće dostupni svim posetiocima u 2022. godini.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.