U trendu

Obnovljena „Karmen“

Čuvena Bizeova ciganka ponovo će se pojavljivati pred novosadskom publikom. Posle šest godina, koliko je prošlo od poslednjeg izvođenja, Novosađani ponovo mogu da uživaju u obnovljenoj verziji verovatno najpoznatije Bizeove opere. Ovaj operski biser zasijaće na sceni Jovan Đorđević nacionalnog srpskog teatra. Interesovanje publike ranije je bilo ogromno, te postoji nada da će i nova postavka imati svoju publiku. Na kraju krajeva, ima onih koji se Bizeovoj junakinji stalno vraćaju, a u međuvremenu je stasalo nekoliko novih generacija koje sada imaju priliku da se prvi put upoznaju sa Bizeovim notama.

Glavnu ulogu muzičko-scenskog komada, raskošnu, raspevanu i nadasve zavodljivu Karmen, tumačiće igrom i pesmom Marina Pavlović-Barać, a u predstavama koje će uslediti pojavljivaće se Violeta Srećković. Uloga ljubomornog narednika Don Hozea dodeljena je operskom prvaku, tenoru Slavoljubu Kociću, koji je više puta prolazio i istraživao ovaj lik, kako na sceni matične kuće tako i u beogradskoj operi.

Branislava Vukosavljevića, koji peva bariton, publika će moći da vidi u roli gromoglasnog toreadora Eskamilja, dok će seosku devojku, nežnu Mikaelu, dočarati Sanela Mitrović. Premijernom postavkom dirigovao je inače gost iz Rumunije, Jon Janku, a diregentsku palicu kasnije je od njega preuzela Željka Milanović.

Ova rasplamsana melodramska priča, sa melodijama i numerama punim strasti i požude, ponovo pronalazi svoj put do srca ljubitelja operskih arija. Napomenimo uzred da je opera „Karmen“ Žorža Bizea jedan od najčešće izvođenih operskih komada, a u naslovnoj roli vešte španske ciganke koja uništava život jednog čoveka oprobale su se sve najveće operske dive na evropskim i svetskim operskim scenama.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.