U trendu

Odbor Medjunarodnog sajma knjiga u Beogradu odbacio kritike izdavača

Odbor Medjunarodnog sajma knjiga u Beogradu je danas odbacio kritiku organizacije nedavnog završenog sajma i ocenio da je on bio u korist kulture i literature.

Taj Odbor je naveo da je „u najboljoj veri i nameri“ nastojao da očuva dostojanstvo i primernu kulturnu, demokratsku i poslovnu tradiciju tog sajma koji se priredjuje 62 godine.

„O tome svedoče 403 domaća i 116 inostranih direktnih izlagača, 1.033 učesnika u ime izlagača, suizlagača ili zastupljenih firmi iz 25 zemalja, 525 realizovanih programa, 10 izložbi, oko 188 hiljada registrovanih posetilaca…“, nabraja se u saopštenju.

Odbor je u saopštenju naveo i da je svoj datak obavio „u korist kulture i literature, a protiv svake vrste diskriminacije ili podela izdavača neprihvatljivih u demokratskom, pravnom, kulturnom i poslovnom smislu reči“.

„Pre početka Sajma svi izdavači, a pogotovo oni sa najobimnijom i najuglednijom produkcijom, bili su zvanično pozvani da predlože ideje za unapredjenje koncepta i organizacije sajma, ali je odziv bio zanemarljiv“, piše u saopštenju.

Navodi se da je „zadržan imperativ da se izadje u susret svim direktnim izlagačima, odnosno izdavačima, te da se očuva koncept predstavljanja izdavačke produkcije i prodaja knjiga po sniženim cenama“

Dodaje se da se i ove godine izašlo u susret svakom izdavaču, „u skladu sa zamisli i ciljem da sve organizacije koje se profesionalno bave izdavanjem knjiga dobiju priliku da svoju produkciju izlože na Sajmu knjiga“.

„Poštujući i visoko vrednujući dobronamerne i dobrodošle, iako zakasnele kritike i sugestije različitih segmenata Sajma knjiga, vredi ukazati na neodrživost i neprincipijelnost u javnom iskazivanju očiglednih sujeta, ličnih ili posebnih interesa, daleko od svakog zajedničkog ili opšteg, čak i izrazito antidemokratskih i diskriminitivnih stavova“, ocenio je Odbor.

U saopštenju se ocenjuje da takvi stavovi „ni na koji način ne bi unapredili i učvrstili, nego bi, naprotiv, suštinski razorili koncepcijsko i organizaciono tkivo Sajma knjiga“.

Kolegijum „Službenog glasnika“ je ove nedelje najavio mogućnost bojkota narednog Medjunarodnog sajma knjiga u Beogradu uz ocenu da su odluke rukovodstva Sajma „rezultirale time da je postalo nejasno da li je to prodajna, ili kulturna manifestacija“.

Udruženje profesionalnih izdavača Srbije (UPIS) je juče ocenilo da su na prošle nedelje završenom Sajmu knjiga u Beogradu „karnevalski sadržaji potisnuli kulturne“ i zatražilo „programsku obnovu“ tog sajma.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar