U trendu

Olga Olćan dobitnica nagrade “Terpsihora” za 2021. godinu

BEOGRAD – Istaknuta solistkinja Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu Olga Olćan, prema odluci stručnog žirija, dobitnica je prestižne nagrade “Terpsihora” za 2021. godinu, koja se dodeljuje umetnicima ili institucijama kulture u oblasti umetničke igre, saopštili su iz direkcije te nagrade.
Specijalna pohvala ide u ruke Jovani Grujić, savremenoj igračici, performerki i studentkinji završne godine Instituta za umetničku igru.
Svečana ceremonija će se održati na Svetski dan igre – 29. aprila u 13 časova na sceni “Raša Plaović” Narodnog pozorišta u Beogradu, kada će publiku pozdraviti upravnica Narodnog pozorišta Ivana Vujić Kominac i koreograf Aleksandar Ilić, dok će se putem video linka uključiti koreografi, umetnici i direktori iz čitavog regiona.

Nagrada i Specijalna pohvala dodeljuje se u 2021. godini jubilarni 10. put po redu, povodom Svetskog dana igre, internacionalnog praznika koji slavi ceo svet, ustanovljen od strane Međunarodnog saveta za igru “CID UNESKO”.
Dosadašnji dobitnici nagrade Terpsihora su prvakinje i prvaci baleta – Ana Pavlović, Jovan Veselinović, Konstantin Kostjukov (direktor Baleta u NP i koreograf), Đorđe Makarević (takođe koreograf i reditelj), Mira Nešić – pedagog klasičnog baleta, Bojana Žegarac Knežević i Milan Rus.

Tročlani žiri tokom ove godine radio je u sastavu predstavnika narodne igre, klasičnog baleta i savremene igre: Cile Mitić, diplomirani istoričar i šef Umetničkog sektora Ansambla narodnih igara i pesama Kosova i Metohije „Venac“ iz Gračanice – predsednik žirija, Igor Pastor, baletski umetnik i koreograf i Vladimir Čubrilo – igrač, koreograf i pedagog savremene igre.

Nagrada i Specijalna pohvala “Terpsihora” se realizuju uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Narodnog pozorišta u Beogradu i Instituta za umetničku igru.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.