U trendu

Oproštaj od Minje Subote: Otišao je ukras našeg detinjstva

BEOGRAD – Mnoge kolege, prijatelji i saradnici opraštaju se putem društvenih mreža od slavnog kompozitora i voditelja Milana Minje Subote, koji je danas preminuo u 82. godini od teške bolesti.

Istaknuti voditelj Vojislav Voja Nedeljković postavio je fotografiju na svom Facebook profilu, na kojoj je sa čuvenim umetnikom, i podsetio da je u bivšoj Jugoslaviji davno nastupala grupa „One i Oni“, gde je pevao Minja Subota.

„Bilo je to početkom sedamdesetih, pre nego što je nastala „ABBA“, i tada sam prvi put čuo za Minju Subotu. Kasnije, zahvaljujući poslu kojim se bavim, imao sam priliku i čast da upoznam ovog divnog čoveka“, priseća se Nedeljković.

„Pre neku godinu, kada sam ga poslednji put video, reče mi – “Vojkane! Ti i ja sa našim prezimenima kompletiramo vikend, još da spojimo „Muzički tobogan“ i „3K dur“ i život će nam biti kao pesma”. Hvala Vam za sve, poštovani Minja“, emotivno se oprostio Nedeljković od gospodina Subote.

Hrvatska pop muzičarka Ida Prester, koja živi na relaciji Beograd – Zagreb, očigledno je bila u šoku kada je saznala za smrt velikog svestranog autora.

„Oh, koja tužna vest. Poslednji pozdrav, dragi Minja. Hvala ti na svim našim đetinjstvima“, kratko je zapisala Prester.

Novinarka Natalija Cajić, sada PR menadžer diskografske kuće „Jugoton“, napisala je da se od ove smrti neće lako oporaviti.

„Minja je bio otac mojih snova. Podrška od ranih televizijskih dana. Možda jedini koji je pozvao Televiziju Vojvodine i rekao „Čuvajte tu malu“, otkrila je ona.

Zatim je dodala kako je na Minjinom osamdesetom rođendanu u Dečijem kulturnom centru govorila skoro poslednja po redu, sa velikanima iz sveta dečijeg stvaralaštva.

„Danas je otišlo vreme u kojem su živeli ljudi zbog kojih je sve imalo smisla. Za mene je Minja bio roditelj. Za mene je ovaj dan duboki preokret ne samo u glavi i srcu, već i temeljno razmatranje daljeg smisla“, napisala je Cajić.

Poznati kolega Minje Subote, takođe zabavljač za decu i TV lice Predrag Vuković, slavan kao Peđolino, na Facebook-u kratko se obratio: „Druže moj , nastavićemo naše planove ma gde da si sad“.

Rok muzičarka Ivana Peters je napisala: „Ukras našeg detinjstva, gospodin Minja Subota“.

Prisetila se da je Minja uvek bio nasmejan, pravi džentlmen, muzičar, stalno elegantan, besprekorno uredan, sa stilom u svakom pogledu.

„Mislim da ga nikad nisam videla neraspoloženog i zabrinutog. Njegov stil je bio tako prepoznatljiv kao recimo stil Džemsa Bonda, stara dobra skola“, piše Peters.

„Često me je podsećao na mog dedu, verovatno jer je i on bio ta “stara škola”, a i zbog toga što sam sa njim delila ljubav prema televiziji i „Muzičkom toboganu“, dodala je pop i rok umetnica.

Prema njenim rečima, Minja Subota je uvek bio na vreme i pre vremena na mestu gde je nastupala sa svojim bendovima, uvek spreman za sve, sa više energije od mnogih mlađih kolega.

„A njegove priče, to je trebalo zapisivati. Svaki put je imao da nam ispriča bar dve, tri dogodovštine iz svog ogromnog iskustva i bogatog života punog muzike, divnih saradnika i naravno, dece. Gospodin Minja Subota je deo naših života, uvek bio i uvek će biti. Zbogom Minjice!“, zaključila je Ivana Peters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.