U trendu

Otvoren 7. Festival italijansko-srpskog filma u Beogradu

BEOGRAD – Festival italijansko-srpskog filma svečano je otvoren svetskom premijerom italijansko-američkog ostvarenja „Lamborgini – čovek koji je stvorio legendu“ u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu.

Direkcija te manifestacije preko dana je imala zvaničan susret sa medijima u Rezidenciji ambasadora Italije, gde je detaljno predstavila kompletan program u trajanju od četiri dana, zajkjučno sa 28. oktobrom.

Produkciju filma „Lamborgini“ potpisuje kompanija „Lervolino Studios“ koja skoro tri godine vredno radi u Srbiji u kancelarijama Beograda i Novog Sada.

Ambasador Italije u Srbiji Luka Gori poželeo da se uskoro realizuje Sporazum između srpske i italijanske kinematografije, što bi dovelo do ostvarivanja velikog broja koprodukcija obe zemlje.

Gabrijela Karluči, umetnička direktorka Festivala, takođe je govorila o značaju tog bilateralnog Sporazuma Srbije i Italije i pozvala srpske distributerske kompanije da gledaju savremene filmove italijanske produkcije i odluče se da ih otkupe za prikazivanje.

Marjan Vujović, upravnik Muzeja Jugoslovenske kinoteke, iskazao je da Festival italijansko-srpskog filma ne sadrži samo projekcije novih filmova dve zemlje, već i susrete profesionalaca, što je prilika da se ostvare zajedničke saradnje u budućnosti, dodajući da je za sutra planiran prvi takav susret italijanskih i srpskih producenata i distributera.

Među zvanicama su bili Roberto Činkota, direktor Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu, Andrea Lervolino i Monika Bakardi, ispred „Lervolino Studios“, reditelj Gordan Matić – direktor Filmskog centra Srbije (FCS), čiji će poslednji dugometražni film „Pucnji u Marseju“ (2021) biti prikazan na ovom festivalu u petak od 16.00 u Kinoteci.

Na Festivalu će biti prikazana kratka igrana ostvarenja „Mi nismo pokrenuli vatru“, „Pištolji i kacige“, „Kada sam kod kuće“, „Poslednja slika o ocu“, „Handmade“, „Divljač“, „Šerbet“, italijanskih i srpskih autora.

Osim toga kao uvod u manifestaciju prikazan je i srpski akcioni triler „Južni vetar 2: Ubrzanje“ Miloša Avramovića, a u selekciji su još i „Toma“ Dragana Bjelogrlića, najnoviji triler – film noir „Trag divljači“ Nenada Pavlovića, prema prozi svog oca, velikog reditelja Živojina Pavlovića, „Zlatni dečko“ Ognjena Jankovića, kao i dokumentarno-igrani „Teslin narod“ Željka Mirkovića.

Od italijanskih projekata biće emitovane i dve epizode najnovije četvrte sezone TV serije „Moja genijalna prijateljica“ (2018) prema istoimenom bestseler romanu Elene Ferante, koji će na televiziji RAI Uno krenuti od novembra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar