U trendu

Otvoren drugi Pozorišni festival Parobrod

BEOGRAD – Performansom „25 čaša vina“, u izvođenju Dijane Milošević, sinoć je otvoren drugi Pozorišni festival Parobrod, koji će trajati do 26. novembra.

Performans izveden u Ustanovi kulture Parobrod baziran je na autobiografskim tekstovima Milošević, rediteljke DAH teatra, i govori o radu pozorišne trupe koja je nastala u specifičnom istorijskom i političkom kontekstu „zemlje koja više ne postoji“.

Milošević je sedeći za stolom sa cvetom ruže, lap-topom i čašama crnog vina čitala tekst koji počinje sećanjem na pripremu jednog stadionskog sleta povodom rođendana doživotnog predsednika Jugoslavije Josipa Broza Tita.

Autorka je čitanje povremeno prekidala, ustajući kako bi dala vino posetiocima, a u svojim uspomenama je opisala lični doživljaj raspada Jugoslavije, početka građanakog rata, antirarne akcije i razvoj DAH teatra.

Nagrađena aplauzima prisutnih u ispunjenoj prostoriji UK Parobrod, Milošević je performans završila izvevši nekolicinu posetilaca da zaplešu u parovima uz laganu, setnu muziku.

Kako je najavljeno, u okviru festivala 22. novembra publici će se predstaviti Ivona Kustudić i Janko Cekić sa predstavom „Revolucionarni put“ u režiji Janka Cekića, a treći dan je rezervisan za predstavu „Tajne žena“, u kojoj igraju Anđela Kiković, Iva Krneta i Sofija Uzunović.

Monodrama „Kontrabas“ biće izvedena 24. novembra sa Đorđem Krećom u ulozi kontrabasiste, predstava „Dar“ autorke Milene Đorđević je na programu 25. novembra, a festival zatvara „Bajkoholik“ po tekstu Milene Đorđević, u režiji Milana Kovačevića koju izvodi pozorišna trupa U.R.A.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar