U trendu

Otvoren festival Mirdita, dobar dan u Prištini

PRIŠTINA – Festival “Mirdita, dobar dan!“ otvoren je večeras u Prištini prikazivanjem dokumentarnog filma “Zaceli me” autorke Danijele Štajnfeld.

Govoreći na otvaranju, direktor prištinske nevladine organizacije Integra Kuštrim Koljići primetio je da se „osim uobičajenih poteškoća festival ove godine organizuje u izvanrednim okolnostima“.

„Osim pandemije, sada smo u jednom politički toksičnom ambijentu“, rekao je Koljiići pred publikom koja je uz pandemijska ograničenja ispunila dvoranu prištinskog „Kina Armata“.

Kao predstavnik suorganizatora, Koljići je podsetio da trodnevni festival „Mirdita, dobar dan! „, na koji je ulaz besplatan, treba da predstavi u Prištini modernu umetničku, kulturnu i društvenu scenu Srbije.

Prema njegovim, rečima, „kao i u svakom izdanju, festival će nastaviti da promoviše zajedničke vrednosti, obostrano poštovanje, bez obzira na nacionalistički diskurs, predrasude i narativ koji postoje“.

„Kuštrim je već pomenuo da nije idealan trenutak za festival zbog pandemije, izborne kampanje i toskičnih dešavanja, kako ih je nazvao. Mislim potpuno suprotno – baš je trenutak da se razgovara“, nadovezao Se Ivan Đurić.

Programski direktor nevladine organizacije Inicijativa mladih iz Beograda se zahvalio publici na toploj dobrodošlici festivalu u Prištini, i rekao da „krize nastaju i sukobi opstaju zbog toga što ne razgovaramo i što se ne razumemo i ne verujemo jedni drugima“.

„Festival ima za cilj da se uhvati u koštac sa tim problemom, da se upoznamo, razgovaramo, razumemo. Ne sanjamo o budućnosti u kojoj će Srbi i Albanci da se slažu oko svega, već radimo da mogu oko svega da razgovaraju i planiraju neku zajedničku budućnost“, istakao je Đurić.

Prema njegovim rečima, potrebno je da političari, kao što su Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti, „ne razgovaraju jedni protiv drugih, već jedni sa drugima“, kako bi pravili zajedničke planove i rešenja.

„Naš cilj je da izgradimo mir i da iskorenimo mržnju, da se izborimo protiv nacionalizma koji nas razdvaja. To moramo da uradimo ovde. Festival pruža priliku da upoznate Srbiju koja želi da razgovara o miru i otvara najteža pitanja za društvo u Srbiji“, rekao je Đurić.

Istakavši da je „Mirdita, dobar dan“ prilika i da srpska javnost iz Prištine sazna drugačije od uobičajenih stavova i slika.

„Nažalost za Srbiju je slika Kosova slika specijalne policije koja je u akciji. To moramo takođe da promenimo. Moramo biti svesni da su oko nas koji promovišemo dijalog i mir vrlo aktivni koji rade suprotno“, rekao je Đurić.

Festival „Mirdita, dobar dan!“ otvoren je filmom glumice Štajnfeld, koji govori o žrtvama silovanja, o počinicima seksualnog nasilja i o trnovitom putu progovaranja o njemu i procesu zaceljenja.

Pre projekcije, publiku je zagrejao plesni nastup dreg kraljica iz Beograda Loakin i Rubela Feminin, uz pratnju Didžej Jovijah, koji su u „Armati“ nagrađeni aplauzima i uzvicima odobravanja.

Autobus sa beogradskim novinarima koji prate festival jutros je prošao preko administrativne linije kod Merdara, gde nisu bile primetne neuobičajene aktivnosti. U kišnoj i prohladnoj Prištini na ulicama je vladala saobraćajna gužva, uz malo šetača i dosta užurbanih prolaznika.

Drugog festivalskog dana u petak prištinskoj publici biće predstavljena knjiga “Druga Srbija: Bogdan Bogdanović“ autora Škeljzena Gašija, nakon čega će biti održana i debata „Ko je druga Srbija?“ u Atelje hali Palate omladine i sporta (bivša dvorana “Boro i Ramiz”).

Kako je najavljeno, prištinsku publiku 15. oktobra očekuje i koncert “Pavana and more” pijanistkinja Branke Paralić i Nataše Penezić u Crvenoj dvorani Palate.

Poslednjeg dana „Mirdite“ u Galeriji Umetničkog fakulteta biće predstavljena knjiga “Iza sedam logora” Viktora Ivančića, Hrvoja Polana i Nemanje Stjepanovića, koju će u Palati omladine i sporta pratiti otvaranje istoimene izložbe fotografa Hrvoja Polana i debata “Kultura kao političko oruđe”.

Festival „Mirdita, dobar dan!“ 16. oktobra zatvara film “Teret” reditelja Ognjena Glavonića u „Kinu Armata“.

Inspiracija za festival “Mirdita, dobar dan!” je glumac Bekim Fehmiju (1936-2010) „koji predstavlja simbol jedinstva, kao i mogućnosti povezivanja dva kulturna prostora u jednu jedinstvenu celinu“.

Festival organizuju Integra, Inicijativa mladih za ljudska prava, forumZFD, DAM Festival i Građanske Inicijative, uz podršku Kosovske fondacije za otvoreno društvo, Švajcarske kancelarije za razvoj i saradnju i Fonda braće Rokfeler.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.