U trendu

Otvorena izložba „Beskonačni čvor“ umetnice Vere Vuksanov

BEOGRAD – U Muzeju grada Beograda sinoć je otvorena izložba „Beskonačni čvor“ multimedijalne umetnice Vere Vuksanović, saopštili su organizatori.

„Veliko mi je zadovoljstvo da predstavim svim ljubiteljima umetnosti moju drugu samostalnu izložbu, verujem da će posetioci zaista uživati. Izložba prikazuje fotografije prirode nastale na način koji je čak i meni bio iznenadan. Naime, ponela sam fotoaparat na odmor i njime uhvatila pejzaže: plaže, drveće, kamen, nebo. Međutim danas su ti predeli pomešani sa morskom vodom, s kojom je film došao u kontakt kad je moja ćerka Zoe ispustila aparat u vodu. Iako je bilo iznenadno i možda neprijatno u trenutku, fotografije koje sada imamo su preklop tog momenta i drugih sećanja, koji se ne bi mogao desiti nikako drugačije“, istakla je Vuksanović na otvaranju izložbe.

„Beskonačni čvor“ je postavka fotografija u kombinaciji sa svetlom, koja će nas podsetiti na čvorove koje svi imamo oko srca. Iako takvi čvorovi mogu da deluju i kao zagrljaj i kao stega, oni zapravo simbolizuju put ka empatiji i mudrosti, odnosno lepoti.

QR kodovi koji stoje pored radova odnose se na naslove radova.

Svaki naslov je ime nekog tipa čvora, a na QR kodu se nalazi uputstvo za pravljenje svakog od njih.

Jedini čvor koji nema svoje „uputstvo“ je beskonačni čvor, čime autorka želi da nas podseti da se on u životu svakako spontano pojavljuje.

Upotrebom QR kodova koji upućuju na nešto drugo, a zapravo svi izgledaju slično, Vera Vuksanović aludira na društvo u kom smo svi postali, kao i ovi kodovi, utopljeni u talas istog.

Izložba pod nazivom „Beskonačni čvor“ biće otvorena za sve zainteresovane posetioce od 6. do 15. decembra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.