U trendu

Otvorena izložba fotografija Beogradskog džez festivala

BEOGRAD – Gradski sekretar za kulturu Ivan Karl otvorio je večeras izložbu „Objektivno: Svetkovina džez fotografije” u Domu omladine Beograda, koja se održava povodom 35. Beogradskog džez festivala.

Izložbu su otvorili i programski menadžer Džez festivala Dragan Ambrozić, kao i jedni od autora izložbe muzički kritičar Zorica Kojić i fotograf El gvojs.

Karl je istakao da su naša dva najveća festivala Fest i Džez festival vršnjaci, ali da je u odnosu na Fest koji je pauzirao dve godine, Džez festival pauzirao čak 15, saopštio je gradski Sekretarijat za informisanje.

„U predvečerje otvaranja 35. jubilarnog izdanja festivala kroz ovu izložbu vidimo rekapitulaciju. Ona je šira i od samog festivala i bavi se prisustvom, uticajem i značajem džeza u ovim krajevima. Kroz 150 odabranih fotografija, koje su postavljene na tri nivoa u Domu omladine, vraćamo se u prošlost i dekade našeg glavnog grada koje je prožimao džez“, rekao je gradski sekretar za kulturu.

On je podsetio da je džez u Beograd došao između dva svetska rata, pre nego u drugim evropskim sredinama i da je osnivanje džez festivala posledica tog talasa, a njegovi potonji razvoj samo dalji zamajac rastuće popularnosti prefinjenog zvuka do današnjih dana.

„Ova izložba je sačinjena vrednim očima i britkim zapažanjima džez fotografa i ona je kao i muzika koju opisuje. Želim svima da pođednako uživaju u ovoj izložbi i u džez tonovima narednih dana“, rekao je Karl.

Dragan Ambrozić je istakao da je objektivom fotografa zabeležena istorija 35 izdanja džez festivala.

„Fotografi su beležili džez festival od prvog dana pre 35 godina i ove godine smo te snimke pretočili u izložbu koja se može videti u celom Domu omladine. Iza izložbe stoji mnogo uzbudljivih priča kako se fotografisalo i kako se došlo do ovih fotografija“, rekao je on i dodao da je zamisao bila da se izložba pretvori u nešto što je akademski istraživo i nešto što će ostati za buduće generacije.

Specijalni gost uvodne večeri 35. Beogradskog džez festivala bio je italijanski džez muzičar Nikola Konte.

Sutra u podne biće održana tribina na kojoj će govoriti fotografi koji su učestovovali na realizaciji izložbe „Objektivno: Svetkovina džez fotografije”.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar