U trendu

Otvorena izloĹžba fotografija 'Sedi sa svime' (FOTO/VIDEO)

Prva samostalna izloĹžba fotografija Eme BednarĹž pod nazivom “Sedi sa svime” otvorena je 18. novembra u beogradskoj Galeriji „Nikola RadoĹĄević“, u okviru ovogodiĹĄnjeg Festivala fotografije Vizualizator.

Autorka se bavi pitanjem ljudskih odnosa u eri društvenih mreža kao dominantnog načina socijalne interakcije. Kroz medijum fotografije, Bednarž istražuje učenje japanskog filozofa Šunrua Suzukija u datom društvenom kontekstu.

„To je misao Ĺ unrua Suzukija koja nas poziva na to da prihvatimo svet bez predrasuda, pogotovo onaj deo sveta koji nam moĹžda nije drag, mio i sličan. Dakle, on poziva da se najpre sedne, fizički, smiri čovek, a onda promisli i prihvata stvarnost oko sebe da bismo bolje i hrabrije Ĺživeli“, rekla je BednarĹž.

U vremenu društvenih mreža kao dominantnog načina interakcije medju ljudima i u dobu gotovo prinudnih svakodnevnih susreta sa mnogobrojnim licima koje besomučno “skrolovanje” slaže pred nas, postavlja se pitanje da li su nam ljudi bliži nego ikada ili se pak, zadržavanjem onlajn distance, voljno odričemo želje da ih upoznamo?

„Tako da bih vas pozvala da doĹživite svet očišćeni od predrasuda, ali i da ustanete sa stolica na kojima viĹĄe ne treba sedeti. Mislim da je to takodje vrlo zdravo. Onda koračajte odvaĹžno, pomirljivo“, poručila je BednarĹž.

Na izložbi je prisutna portretna fotografija kojom je, kako je objasnila autorka, počela da se bavi upravo iz razloga što joj je bilo nelagodno da fotografiše ljude.

Ema Bednarž na kraju poručuje da treba prihvatiti ono šo je različito od nas, ne samo ono što nam je blisko, i da je to danas važnije više nego ikada.

Prilog Kineske Medijske Grupe (CMG).

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.