U trendu

Otvorena izložba o flamenku u Institutu Servantes

BEOGRAD – Izložba fotografija „Cante, baile, toque: flamenko, svetska kulturna baština“ Dijega Galjarda posvećena flamenku otvorena je sinoć u Institutu „Servantes“ u Beogradu.

Autor izložbe Dijego Galjardo poseduje kolekciju koja broji više od 36.000 fotografija o aktuelnom svetu flamenka.

Njegovi radovi izlagani su u galerijama širom sveta, od Fesa, Rabata i Lisabona, pa sve do Rio de Žaneira.

Nesvakidašnji stil obezbedio mu je posebno mesto u okviru takozvane „flamenko fotografije“ i doneo mu brojna priznanja.

Postavka se sastoji od tri serije fotografija, od kojih prva, nazvana „Ženski glasovi flamenka“ predstavlja poseban omaž ženskom flamenko pevanju.

Reč je o realnim portretima srednjeg formata, koji su nastajali u toku izvođenja i nisu retuširani.

U pitanju je smeo prikaz znamenitih žena izvođača kao što su Remedios Amaja, Karmen Linares, Aurora Vargas, La Arhentina, Monse Kortes ili La Makanita, ali i mnogih drugih koje predstavljaju različite varijante flamenka.

Upotrebom grafike i digitalne umetnosti predstavljena je serija fotografija „Unlimited/Flamenco.Crom“, savremenija vizija flamenko umetnosti koja će krasiti izloge Instituta „Servantes“ u Beogradu.

Treći segment izložbe predstavlja serija fotografija koja je obeležila stvaralaštvo ovog autora „Flamencuras“, crno-beli doživljaj nekih od najvećih imena iz sveta španskog flamenka kao što su Pako de Lusija, Kristina Ojos, Rafael Amargo, Tomatito…

Ovaj pregled omogućava spoj tri varijante umetničkog izraza koje su nastale stapanjem vokalne muzike, plesne umetnosti i muzičke pratnje, poznatih još kao cante, baile i toque, što su upravo termini kojima je Institut „Servantes“ želeo da nazove ovu retrospektivnu izložbu.

Izložba „Cante, baile, toque: flamenko, svetska kulturna baština“ biće otvorena do kraja marta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar