U trendu

Otvorena izložba „Pogled iza čipkane zavese“ u Etnografskom Muzeju u Beogradu

BEOGRAD – Izložba „Pogled iza čipkane zavese“, koja kroz život ugledne porodice Grujić prati proces evropeizacije srpskog društva od kraja 19. veka, otvorena je večeras u Etnografskom Muzeju u Beogradu.

Izložbu je priredio Dom Jevrema Grujića – Zbirka Šećerović Conić uz stručnu saradnju s Etnografskim muzejem u Beogradu.

Autor izložbe je Lazar Šećerović, jedan od osnivača Doma Jevrema Grujića – Zbirka Šećerović Conić, uz stručnu saradnju sa Jelenom Sekulović, višim kustosom Etnografskog muzeja u Beogradu.

Prikazujući različite segmenata privatnog života ugledne porodice Grujići, kao i njihovih potomaka, izložba „Pogled iza čipkane zavese“ predstavlja procese evropeizacije srpskog društva.

Putem više od 100 izloženih predmeta koji su krasili porodični dom Grujića, moguće je stvoriti sliku jednog otmenog života beogradskih porodica koji su pratila određena, ali ne i nužno, rigidna pravila.

Izložba daje odgovore na pitanja kako se organizovala čajanka, kako gala večera, na koji način se oblačilo, kako se ponašalo u društvu, koji su se kulturni događaji pratili i naravno, iznad svega, kako se vodila briljantna konverzacija.

Sve ovo davalo je ton svakodnevici ove porodice.

Upoznajući različite generacije ženskih članova porodice Grujić, kroz njihove aktivnosti, publika je imala prilike da sazna više o vrednostima jedne sredine i jednog vremena, kao i o položaju žena iz višeg društvenog sloja.

Život prestonice sagledan putom ličnih predmeta, odnosno kroz kulturno nasleđe porodice Grujić i njihovih naslednika, omogućava uvid u težnje srpskog društva ka novim pogledima na život, novim perspektivama i izazovima.

Jevrem Grujić bio je državnik i diplomata čijom zaslugom je donet Prvi zakon o Narodnoj skupštini 1858. godine, kao temelj moderne demokratije.

Bio je najznačajnija figura Svetoandrejske skupštine i pokretač srpskog liberalizma, koji je aktivno učestvovao u odlučujućim političkim događajima Srbije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.