U trendu

Otvorena izlozba umetnice Lal Batman u Bioskopu Balkan

BEOGRAD – Prva samostalna međunarodna izložba umetnice Lal Batman iz Istanbula, pod nazivom “ENTR’ACTE: Između činova života” otvorena je juče u Bioskopu Balkan, u produkciji Fondacije Saša Marčeta.

Izložba objedinjuje umetničke radove Lal Batman: slike, video rad specifičan za lokaciju i umetničke instalacije, kao i rezultate jednogodišnjeg sociološkog istraživanja koje je sprovela kustoskinja izložbe, Ebru Jetiskin.

“Ovo je za mene veliko iskustvo. Veoma sam uzbuđena i srećna što sam ovde. Umetnička scena Beograda je veoma dinamična i to mi se dopada. Zahvalna sam Fondaciji Saša Marčeta na sjajnom zajedničkom projektu. Omogućili su mi odličnu priliku da prikažem svoju umetnost, koncept, i ono što jesam”, rekla je Batman.

Izložba, smeštena u istorijski ambijent zgrade Bioskopa Balkan, podignutog na mestu nekadašnjeg hana i značajnog po brojnim događajima koji su sledili – poput prikazivanja prve filmske projekcije – uvodi duh prostora u jednu posve dramaturšku i kinematografsku postavku.

“ENTR’ACTE: Između činova života” ispituje odnose socijalnih interakcija u društvu spektakla koje se, između ostalog, razvijao i sa operom i bioskopom, i razmatra aktuelne probleme kulture spektakla, koja je prerasla u šund i postala gotovo „prirodna pojava“ savremenog urbanog života, navedeno je u saopštenju organizatora.

Kustoskinja Ebru Jetiskin je o kreiranju koncepta i radu sa Fondacijom Saša Marčeta rekla: ”Ovo je bila veoma plodna saradnja. Prvi put smo videli Bioskop Balkan i odmah smo se zaljubili u prostor. Fondacija i njena direktorka Ksenija Samardžija su nas podržali od samog početka. Glavna ideja bila je da transformišemo zgradu bioskopa u poprište spektakla 21. veka”.

Direktorka Fondacije Saša Marčeta, Ksenija Samardžija osvrnula se na pripremu izložbe.

„Postavku smo počeli da planiramo uobičajeno, da je gradimo sa kustoskinjom Ebru Jetiskin koja je došla iz Istanbula. Onda smo odlučili da taj plan promenimo i damo Lal Batman potpunu slobodu, da sama promišlja Bioskop Balkan. Ona je je unela puno energije, svoj ritam i raspored, i napravila zaista izuzetnu postavku”, navela je.

Izložba će biti otvorena do 4. jula.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.