U trendu

Ovacije za Let iznad kukavičjeg gnezda na Brionima

BEOGRAD – Predstava „Let iznad kukavičjeg gnezda“, sa Draganom Bjelogrlićem u glavnoj ulozi, ispraćena je višeminutnim ovacijama nakon izvođenja na Brionima, saopštilo je danas Beogradsko dramsko pozorište (BDP).

„Predstava BDP odigrana je na Brionima u okviru ‘Ulisis letnjeg festivala’ na tvrđavi Minor, 27. i 28. avgusta. Za oba dana bilo je više od 800 posetilaca koji su višeminutnim ovacijama ispratili ekipu predstave u ambijentu nacionalnog parka, jedinstvenog po svojoj prirodi i atmosferi“, navodi se u saopštenju.

Kako je najavljeno, 23, 24, 25. i 26. septembra na letnjoj sceni „BDP Globos arena“ publika će moći da pogleda predstavu, koja je u režiji Žanka Tomića imala premijeru 2005. godine, a do sada je odigrana više od 200 puta na repertoaru BDP-a.

Pored Bjelogrlića u ulozi Rednija Pi Mekmarfija, u predstavi igraju Slobodan Boda Ninković, Milan Čučilović, Daniel Sič, Milutin Mima Karadžić, Marko Živić i drugi.

„Let iznad kukavičjeg gnezda“ je legendarna crno-humorna satira o pojedincu u reperesivnom sistemu, mentalnim institucijama i slobodi duha. Ken Kesi je 1962. objavio istoimeni roman, koji je u predstavu pretvorio Dejl Vaserman naredne godine, za prvo izvođenje na Brodveju sa Kirk Daglasom u glavnoj ulozi“.

U mnogima izborima kritike jedan od najboljih filmova u istoriji kinematografije, „Let iznad kukavičjeg gnezda“ (1975) Miloša Formana je osvojio Oskara za režiju i najbolji film, za glavnu žensku ulogu, koja je pripala Luiz Flečer, i mušku koju je DŽek Nikolson zaslužio za tumačenje Rednija Pi Marfija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.