U trendu

Palić najavio prateći program Festivala evropskog filma

PALIĆ – Festival evropskog filma Palić najavio je danas da će tokom njegovog trajanja od 16. do 22. jula, u okviru pratećeg programa biti održane radionice, izložbe, promocije knjiga, panel diskusije i muzički program.

Kako je najavljeno, izložba „Tragovi jednog vremena: Filmski plakat 1970-1979“, koju je priredio Filmski centar Srbije (FCS), biće postavljena u Galeriji Otvorenog univerziteta Subotica.

Izložba sadrži 41 filmski plakat iz fonda i arhive FCS-a, koji su nastali od 1970. do 1979. godine za ratne spektakle kao što su „Sutjeska“, „Užička republika“, „Partizanska eskadrila“ i „Valter brani Sarajevo“.

Na festivalu će biti održana promocija knjige „Stenli Kjubrik između slikarstva i filma“ Dijane Metlić, u izdanju FCS-a, čija je teza da se „tek kroz proces njihovog sučeljavanja može doći do pravog razumevanja Kjubrikove umetnosti“.

Biće održana i promocija knjige Milana Nikodijevića „Zabranjeni bez zabrane“ o Crnom talasu, koji je „umetnički najsnažnije razdoblje u istoriji jugo-filma i ulazak u svetsku kinematografiju“.

Svaki festivalski dan imaće muzički program (20.30), uz besplatan ulaz, a nastupaju hrvatski pank-folkeri Brkovi, novosadski bendovi Gift i Norveška šuma, zrenjaninski Karantinos, i subotički Perpetuum Mobile i Mia.

U bioskopu „Abazija“ biće predstavljanje međunarodnog festivala kratkometražnog igranog filma „Filmski front“ čiji je naglasak na
na afirmaciji filmskog stvaralaštva mladih autora iz Srbije i regiona.

Na Paliću će biti predstavljen i Međunarodni filmski festival „Kino otok – Izola sinema“ iz Slovenije.

Kako je najavljeno, Palić će biti domaćin trodnevnih radionica za članove MIOB mreže u cilju unapređenja komunikacije na društvenim mrežama.

U sklopu „Eko doks“ programa Palića biće održana panel diskusija i prezentacija „Zelene povelje za filmske festivale i njihove prateće platforme“ u cilju motivisanja filmskih festivala da razvijaju svoju zelenu agendu.

„Ova inicijativa je nastala kroz mrežu festivala evropskog filma MIOB (Moving images open borders) uz podršku MEDIA programa Kreativne Evrope, a vodeću ulogu u izradi platforme preuzeo je festival u Lez Arku (Francuska)“, kaže se u saopštenju.

Kako je najavljeno, trodnevnu „Radionicu mladih kritičara“ vodiće uz starog saradnika Palićkog festivala Nila Janga španski novinar Viktor Paz.

Edukativni program “Kako se gleda film – mala škola bontona” je radionica namenjena deci osnovnoškolskog uzrasta od 10 do 15 godina i posvećena edukaciji u oblasti audiovizuelne kulture i umetnosti, najavio je festival.

Predmet analize i diskusije je domaće ostvarenje Radivoja Andrića “Leto kad sam naučila da letim”, a autorski tim programa čine Zoran Janković, Đorđe Bajić, Nemanja Boškov i Nevena Đonlić.

„MOBIFILM radionica“ će okupiti deset mladih studenata iz prekograničnog regiona koji su u prethodnom periodu pohađali „MOBIFILM školu“ u Subotici i Segedinu.

Festival evropskog filma Palić biće održan od 16. do 22. jula, uz prikazivanje više od 130 filmova u 15 programskih celina, a dobitnici festivalskih nagrada „Aleksandar Lifka“ su Mišel Azanavisijus, Dušan Kovačević i Igor Galo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.