U trendu

Pedeset godina od nastanka ploče „Kind of Blue“

Nema dileme da je ova ploča Majlsa Dejvisa jedan od najboljih džez albuma svih vremena, ujedno i najprodavaniji. Ukratko, ova ploča Majlsa Dejvisa posebna je stvar u muzičkoj umetnosti: jednako popularna među kritičarima, revolucionarna i jednostavna za uživanje. Ove godine obeležava se pedeset godina od nastanka pomenutog remek-dela.
Godine 1959. Majls Dejvis je sa svojim sekstetom ušao u njujorški studio u 30. ulici i za "Kolumbija rekords" snimio prvu stranu prekretničke ploče. Okupio je tim snova: Džon Koltrejn, tenor saksofon, Džulijan Kenonbol, alt saksofon, Bil Evans, klavir, Pol Čejmbers, kontrabas i Džim Kob, bubnjevi.
Ploča je snimljena bez ijedne probe. Da li je samo zato ova ploča bitnija od svih drugih? Naravno da nije. Mnogi muzički kritičari ističu da je to bio prvi album na kojem je do izražaja došla melodijska kreativnost improvizatora, album na kome je Dejvis patentirao svirku sa manje muzičke gimnastike, ponekad teške za slušanje, ali sa mnogo više slobode u sviranju i improvizaciji. Rezultat je bila plutajuća, impresionistička muzika. Tako je Majlsova odmerena truba, bez ijednog suvišnog tona, oduvala džez muziku u orbitu visoke umetnosti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.