U trendu

Perikle otvara Ć ekspir festival

Drugi Ć ekspirov festival, posvećen savremenim pozoriĆĄnim produkcijama po delima velikana svetske knjiĆŸevnosti Viljema Ć ekspira, biće otvoren u četvrtak u 19.30 na terasi Vile Stanković u Čortanovcima premijernim izvođenjem predstave „Perikle“ reditelja Nikite Milivojevića.

Predstava „Perikle“ u produkciji Ć abačkog pozoriĆĄta i Itaka art centra iz Inđije, biće prva pozoriĆĄna postavka tog Ć ekspirovog dramskog teksta na srpskoj sceni.

Drugog dana festivala, u petak 26. juna, na programu je predstava „Magbet“ pozoriĆĄne trupe „Katatonija“ iz Irana, u reĆŸiji Hosejna NoĆĄira, a u subotu, 27. juna biće izveden „Kralj Lir“, zabranjivana postavka Beloruskog slobodnog pozoriĆĄta.

Festival će biti zatvoren u nedelju, 28. juna nastupom Narodnog pozoriĆĄta iz Bitolja koje će prikazati predstavu „Otelo“ u reĆŸiji jednog od najznačajnijih slovenačkih reditelja Dijega de Brea.

U duhu Ć ekspirovog doba, sve predstave biće izvedene na otvorenoj sceni na terasi Vile Stanković u Čortanovcima, ali će u slučaju kiĆĄe „Magbet“, „Kralj Lir“ i „Otelo“ biti prikazani u Srpskom narodnom pozoriĆĄtu u Novom Sadu, dok će organizatori naknadno objaviti mesto otvaranja festivala i premijere „Periklea“.Ć ekspirov festival uvrĆĄten je u mreĆŸu evropskih festivala posvećenih Viljemu Ć ekspiru, a osnovan je 2014. godine kada je prikazano sedam produkcija iz Velike Britanije, Gruzije, Slovenije, Srbije, Grčke, Finske i Sjedinjenih Američkih DrĆŸava (SAD).

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.