U trendu

Petrović: Žene su kroz istoriju lako osuđivane

BEOGRAD – Gošća nove epizode video serijala Tanjug Reflektor bila je rediteljka Mina Petrović koja je govorila o njenom kratkom dokumentarnom filmu „Jabuka i dve trešnje“ koji je prikazan na festivalu Beldocs.

Petrović je rekla da joj je u procesu stvaranja“Jabuke i dve trešnje“ u okviru filmske radionice u Slovačkoj najzahtevnije bilo da se prilagodi novoj ekolini i upozna jednu Slovakinju iz Košica i sa njom razvije koncept filma.

„U mom filmu se radi o mladoj vajarki koji je završila master vajarstva u Košicama. Do ideje sam došla tako što krenula da proučavam istoriju grada i naišla na zanimljivu legendu o njegovoj gotskoj katedrali, jednoj od najvećih u Evropi“, rekla je Petrović.

Prema njenim rečima, u legendi je arhitekta katedrale za kaznu svoju ženu alkoholičarku ugradio u zid, odnosno u skulputuru koja viri iz fasade.

Praveći svojim filmom paralelu između tretmana žena kroz umetnost u srednjem veku i danas, Petrović je istakla da se danas umentice mogu lakše izraziti, ali da i dalje postoji patrijarhat koji sputava žene samo dosta suptilnije.

Petrović je podsetila da su u ranija vremena neposlušne žene smatrane za veštice.

„Sa devojkom koju sam uzpoznala krenula sam da pričam na tu temu kako se niko nije zapitao zašto je ta žena uopšte pila? Verovatno je imala problem ili bila nezadovoljna. Čini mi se da su žene kroz istoriju lako osuđivane bez pročavanja motiva za njihovo ponašanje“, rekla je rediteljka.

Petrović se inače bavi montažom, a kao rediteljka trenutno razvija koncept za svoj novi eksperimentalni film.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar