U trendu

Pijanista Aleksandar Madžar 28. aprila nastupa u Kolarcu

BEOGRAD – Šesti koncert Aleksandra Madžara iz ciklusa Betovenove sonate biće održan 28. aprila u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine, najavili su organizatori.

Koncerti proslavljenog pijaniste predstavljaju jedinstvenu priliku da publika čuje kompletan opus od 32 Betovenove sonate, a na programu predstojećeg koncerta su op. 27, br. 1 i 2, op. 28, op. 90 i 101.

Ulaznice za šesti koncert, koji je trebalo da bude održan 27. marta, važe za resital u aprilu.

Predstojeći koncert je nastavak ciklusa Betovenove klavirske sonate koje je Madžar počeo da svira na prošlogodišnjem Bemusu i do sada je održao pet od ukupno osam koncerata.

Betovenove klavirske sonate predstavljaju grandiozni vrhunac razvoja ovog žanra u delima Bečkih klasičara (Hajdn, Mocart, Betoven).

Opus od 32 sonate pokriva spektar različitih tehničkih zahteva, od dela najjednostavnijih za izvođenje do velikih sonata (grande sonate) namenjenih koncertirajućim profesionalcima.

Zbog važnog mesta koje imaju u formiranju svakog pijaniste, nimalo nije preterano poređenje po kojem su Bahova klavirska dela Stari zavet, a Betovenove klavirske sonate Novi zavet pijanističke literature.

Aleksandar Madžar se po završetku studija klavira na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu usavršavao kod najvećih svetskih pedagoga.

Specijalizaciju je završio na prestižnom Konzervatorijumu „Čajkovski“ u Moskvi, a zatim i u Strazburu. Pažnju svetske javnosti privukao je pobedama na takmičenjima u Lidsu, Ženevi, Bolcanu i Milanu.

Madžar se bavi pedagoškim radom kao profesor na Flamanskom kraljevskom konzervatorijumu u Briselu i na Akademiji za muziku i pozorište u Bernu. Nastupa sa vodećim orkestrima i solistima širom sveta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar