U trendu

Pijanista Ivan Bašić dobitnik prestižne nagrade u Bernu

BEOGRAD – Pijanista Ivan Bašić (24) ovogodišnji je dobitnik muzičke nagrade Kifer Hablicel-Gener za mlade umetnike, koja se više od pola veka dodeljuje u Bernu.

Priznanje je osmišljeno sa ciljem da se novčanim iznosom i organizacijom koncerata pomogne razvoj internacionalne karijere mladih umetnika svih nacionalnosti koji su završili osnovne studije, rade, usavršavaju se i borave u Švajcarskoj.

Ove godine se žiriju, sastavljenom od eminentnih muzičkih umetnika internacionalne reputacije, tokom pet dana takmičenja predstavilo oko 100 muzičkih umetnika, od kojih je njih osam dobilo nagrade.

Sa najboljima – pijanistom Ivanom Bašićem i violončelistom Antonom Špronkom ugovoreni su nastupi na muzičkim festivalima u Evropi.

Bašić se ubraja u istaknute srpske pijaniste mlađe generacije, a dobitnik je nagrada na međunarodnim konkursima u Rimu, Portu, Radovljici, Beogradu.

Koncertna aktivnost ga je prethodnih godina vodila kroz zemlje Evrope, severne Afrike i Azije, dok je u Srbiji nastupao na gotovo svim značajnim podijumima; bio je učesnik BEMUS-a, SOMUS-a, NIMUS-a, BUNT-a, festivala „Tisin Cvet“ i drugih.

Kao solista nastupao je u koncertnim sezonama Simfonijskog orkestra RTS i Niške filharmonije, te sa kamernim orkestrom „Amoroso“.

Značajnu saradnju Bašić je ostvario sa Jovanom Kolundžijom, nastupajući u duu na jubilarnoj turneji maestra.

Bašić je rođen u Beogradu 1996. godine i klavir je počeo da svira sa sedam godina u MŠ „Konjović“.

Poslednje tri godine se usavršava u Cirihu kroz rad sa istaknutim pijanistom Konstantinom Šerbakovim, gde je završio master studije 2019. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.