U trendu

Počele radionice za srednjoškolce „Slobodnoj zoni“

BEOGRAD – Četrnaest srednjoškolaca iz cele Srbije danas je zajedno sa istoričarima i umetnicama iz Srbije i Nemačke započelo kreiranje sadržaja za aplikaciju „Svetlost svitaca“ u organizaciji filmskog festivala „Slobodna zona“, saopštili su organizatori.

Kroz multimedijalnu šetnju dostupnu putem mobilne aplikacije, projekat „Svetlost svitaca“ ima za cilj da mladima ukaže na jednu od lokacija holokausta u Evropi – Staro Sajmište u Beogradu – i pritom ih upozna sa istorijskim dešavanjima na ovom lokalitetu i istakne značaj i neophodnost kulture sećanja.

Istorijsku turu po Starom Sajmištu realizovao je Milovan Pisarri iz Centra za primenjenu istoriju, a uvod u same radionice, teme i ideje, predstavile su umetnice Susanne Ćrudina, Branka Pavlović, Elana Katz, Milica Komlenić Vukić i Maša Seničić.

Prvi dan rezervisan je za međusobno upoznavanje učesnika, predavača i umetnica, kao i upoznavanje sa lokacijom.

Do 8. avgusta učesnici će kroz pet radionica (edukativne/istorijske, pozorišne/dramske, video radionice, radionice performansa i radionice svetlosnih instalacija) osmišljavati, snimati i montirati audio-vizuelne kolaže, pisati tekstove, igrati dramske scene, izvoditi performanse i projektovati svetlosne instalacije i kroz njih rekonstruisati istoriju Starog Sajmišta kao mesta stradanja, ali i mesta sećanja i nade za budućnost.

Projekat „Svetlost svitaca“ realizuje Filmski festival Slobodna zona uz podršku Fondacije „Sećanje, odgovornost, budućnost“ (EVZ) i saradnju „Fonda B92“, Centra za primenjenu istoriju, Udruženja za društvenu istoriju – Euroclio, nezavisne pozorišne trupe „Spreeagenten“ iz Berlina i „Centre für Digitale Systeme“ sa berlinskim Slobodnim univerzitetom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.