U trendu

Počinje 30. Memorijal Nadežde Petrović

ČAČAK – Memorijal Nadežde Petrović jubilarni 30. put će početi danas pod sloganom „Na jug, na jug! Idemo na jug!“, i trajaće do 10. novembra u Čačku.

Na otvaranju u Umetničkoj galeriji Nadežda Petrović od 13 časova biće izveden performans umetnice Lale Raščić, a dalje je u programu obilazak izložbenih lokacija i kasnije drugi pefrormans Jusufa Hadžifejzovića u dvorištu Narodnog muzeja.

Memorijal je osnovan pre 60 godina, ali se održava svake druge godine. Koncept se bazira na broju od 30 umetnika i 30 izložbi posmatrano kroz medijsku i generacijsku raznolikost, koja prati postjugoslovenski kontekst, sa naglaskom na specifičnim dijalozima, umetničkim vezama i bliskosti kroz prizmu ovog vremena.

Kontinuiranim trajanjem, osvedočenim kvalitetom umetničke produkcije i teorijskog doprinosa Memorijal Nadežde Petrović potvrđuje zavidno mesto na mapi kulturnih dešavanja u regionu, dok ideja jubilarne 30. izložbe ima za cilj da na poseban način predstavi jednu od najznačajnijih manifestacija vizuelne umetnosti na prostorima nekadašnje Jugoslavije, gde se jasno potvrđuje njen prestiž.

Nadežda Petrović bila je najznačajnija srpska slikarka s kraja 19. i početka 20. veka, rođena je u 1873. u Čačku, a preminula u Valjevu 1915. godine.

U njenom slikarstvu prisutni su impresionizam, moderna umetnost, ekspresionizam, postimpresionizam.

Direktor Memorijala je Branko Ćalović, selektor izložbe profesor dr Sarita Vujković, osnivač – Grad Čačak, a organizator Umetnička galerija „Nadežda Petrović“ Čačak.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar