U trendu

Poezija na internetu

Internet ipak nije mesto gde se možete poslužiti samo pukom informacijom. Zanima vas poezija? Stihove starnih pisaca lako ćete pronaći na bilo kom sajtu posvećenom poeziji, ali ljubitelji domaće lirike možda će biti iznenađeni činjenicom da je i jedan istaknuti domaći pesnik dobio svoje mesto u sajber prostoru.

Reč je o sajtu posvećenom Aleksi Šantiću, jednom od najpoznatijih pesnika novije srpske lirike. I mada mislite da ste sa njegovim lirskim opusom već dovoljno upoznati, i mada se srpski Internet još uvek ne može pohvaliti kvalitetnim prezentacijama posvećenim domaćoj umetnosti, ovaj sajt čini redak izuzetak koji vredi pomenuti, jer bi, kao ideja koju svakako treba pozdraviti, mogao da najavi eventualni preokret.

U književnosti postoji nešto što se zove biografski metod proučavanja dela ili biografski pristup, po kojem svako prozno ili poetsko delo treba tumačiti samo na osnovu piščevog života, iskustava i doživljaja.

Prilično diskutabilna teorija, ali u slučaju Alekse Šantića u dobroj meri ostavrljiva i tačna, jer je njegovu poeziju nemoguće posmatrati nezavisno od mesta i trenutka u kome je stvarana.

Pored Šantićeve biografije, na sajtu možete pročitati neku od petnaestak najpoznatijih i najlepših Šantićevih pesama, kao što su „Emina“, „Pretprazničko veče“, „O klasje moje“, „Na ubogom polju“ i druge. Tu je i nekoliko citata poznatih kritičara („Rekli su o njemu“), što predstavlja pravu dragocenost, pogotovu kada se sve nađe zajedno na jednom naoko neuhvatljivom mestu kao što je Internet.

Ceo sajt izgleda više nego simpatično, mada možda ne bi bilo loše obogatiti ga još ponekom sličicom, anegdotom iz Šantićevog života i slično, tek da se razbije monotonija. U svakom slučaju, kada se radi o tako retkoj Internet prezentaciji, vredi baciti pogled.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.