U trendu

Pokrajinska vlada pomaže projekte savremenog stvaralaštva

NOVI SAD – Predsednik Pokrajinske vlade Igor MIrović uručio je danas u Srpskom narodnom pozorištu ugovore o finansiranju i sufinansiranju projekata iz oblasti savremenog kulturnog stvaralaštva.

Na sceni „Pera Dobrinović“ SNP-a Mirović je dobitnicima poručio da država brine o savremenim stvaraocima i da Pokrajinska vlada to čini u kontinuitetu, a da su ove godine izdvojena znatno veća sredstva u odnosu na prošlu.

„Kada je reč o filmskoj umetnosti, mi smo iz godine u godinu izdvajali značajna sredstva da bi stvaraoce ohrabrili, zajedno sa Ministarstvom kulture i Filmskim centrom Srbije, da rade na sve zahtevnijim projektima, kako po sadržaju i umetničkom obimu, tako i u tehničkom pogledu koji takva dela prati. Nadam se da će za godinu ili dve biti realizovan film ‘Deca Kozare’, sa radnim nazivom ‘Zlatni rez’, na koji dugo čekamo, kao i ‘Heroji Halijarda’, i još nekoliko ostvarenja vojvođanskih autora. Nadam se da ćemo biti ponosni na te filmove“, rekao je MIrović.

Za savremeno stvaralaštvo u oblasti filma Pokrajinski sekretarijat za kulturu, informisanje i odnose s verskim zajednicama izdvojio je 60 miliona dinara, što je 15 više nego lane, a za muzičko stvaralaštvo namenjeno je 20 miliona ili pet više nego u 2021.

Za pomoć u realizaciji vizuelnih i multimedijskih dela namenjeno je 15 milona dinara za razliku od prošlogodišnjih sedam miliona, a za književnost i izdavaštvo opredeljno je 20 miliona dinara.

Važno je da kažemo da smo i van ovog konkursa i sredstava koje smo izdvojili iz rezervnog fonda, rešili da pomognemo objavljivanje sabranih dela akademika Ekmedžića, Medakovića i Bećkovića i uz sabrana dela Mihiza koja su već objavljena, čime smo pokazali da je Novi Sad bio i ostao srpska prestonica kulture i pokazujemo odgovornost za jedan važan posao u kulturi, kazao je predsednik Pokrajinske vlade na dodeli ugovora.

Svečanost je sa prigodnim programom upriličena u najstarijem nacionalnom teatru iz simboličnih razloga, istakli su predstavnici Pokrajinske vlade, uz podsećanje da su za brigu o SNP-u izdvojena značajna sredstva, a da će ove godine biti nastavljeno finansiranje programskih sadržaja i tehničkog opremanja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.