U trendu

Pol Šreder dobitnik počasnog „Srca Sarajeva“

SARAJEVO – Američki reditelj i scenarista Pol Džozef Šreder dobitnik je počasnog „Srca Sarajeva“, koje će mu biti uručeno 13. avgusta na Sarajevo film festivalu, saopstili su danas organizatori.

Šrederu je „Srce Sarajeva“ dodeljeno „u znak priznanja za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti“, a po uručenju sledi specijalna projekcija njegovog filma „Kockar“ sa Oskarom Ajzekom i Tifani Hadiš u glavnim ulogama, saopštio je festival.

Kako je najavljeno, Šreder će na 28. Sarajevo film festivalu 13. avgusta održati i masterklas, koji će voditi rediteljka Bjanka Lukas, čime zvanično počinje program „Talents Sarajevo“.

Šreder je kao filmski kritičar napisao knjigu „Transcendentni stil na filmu“, a radio je scenarije i režiju za više od 30 filmova, uključujući četiri saradnje s Martinom Skorsezeom, od kojih je „Taksista“ osvojio „Zlatnu palmu“ u Kanu 1976. godine.

Sa Skorsezeom je sarađivao i na „Razjarenom biku“ (1980), „Poslednjem Hristovom iskušenju“ (1988) i „Između života i smrti“ (1999).

Prvi film „Plavi okovratnici“ režirao je 1978. godine, a kasnije je
pisao scenarije i režirao „U podzemlju seksa“, „Američki žigolo“, „Ljudi mačke“, „Mišima“ i „Grad zločina“.

Šreder je 2019. godine nominovan za Oskara za najbolji originalni scenario za film „Prvi reformirani“, koji je i režirao, a „Kockar“ je
prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji 2021. godine.

Sarajevo film festival biće održan od 12. do 19. augusta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.