U trendu

Pola milenijuma Marina Držića (1)

U bogatom razdoblju državotvorne samosvojnosti Dubrovnik i u razdoblju renesanse postaje rasadnik moćnih stvaralaca koji su pripadali velikom duhu novoga vremena. Jedan od najvećih i najuticajnijih, sada već punu polovinu milenijuma, jeste Marin Držić, čovek plemenitog soja i plemenitih ishodišta, čiji je stvaralački opus izuzetno bogat i značajan. U izazovnom i intrigantnom razdoblju renesanse, Držić pripada matici života kao izvoru nadahnuća za svoja literarna dela, za svoje komedije kao vrste svetonazora i društvenog komenata na vreme i sredinu kojoj pripada i kojom se duhovno hrani. Njegova slavna komedija "Dundo Maroje" nepresušno je vrelo istraživanja i nadahnuća za mnoge generacije pozorišnih stvaralaca.
Već mnogo vekova "Dundo Maroje" postoji, a gotovo pun vek je obuhvaćen pažnjom pozorišnih stvaralaca koji ga "dubinski" istražuju s namerom da ga svakim izvođenjem približe duhu vremena u kojem ga prikazuju. Najpoznatija verzija iz istorije pozorišta svakako je ona koju je realizovao Bojan Stupica 1949. godine u Beogradu, s mešovitim ansablom zagrebačkih i beogradskih glumaca. Tipovi Držićevog "Dunda Maroja" mogu se razlučivati na "sastavne delove i karakterne crte" koju od ove komedije mogu stvoriti i socijalnu dramu.
Izvandredni opservator, oštroumni i duhoviti komentator pronicljivog dara za obilje životnih šarolikosti, Marin Držić je razumeo život jer mu je potpuno pripadao svim svojim umnim i fizičkim kapacitetima. U opažanjima ljudi i njihovih svojstava nalazio je područje nadahnuća za svoje duhovite i komički oblikovane tipove, koji su prerasli u antologijske junake.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.