U trendu

Pola milenijuma Marina Držića (2)

U svojih 59 životnih godina Marin Držić (1508-1567) je najpre spoznavao da pripada staroj vlastelinskoj porodici, koja je iz Kotora još u 12. veku stigla u Dubrovnik, stekavši u novoj sredini veliki ugled. Brat marinovog oca je veliki dubrovački trubadurski pesnik Džore Držić. Porodica ekonomski slabi i u doba Marinove mladosti prepoznaje se potreba da mladić izabere svepštenički red, kao zalog socijalne sigurnosti i mogućnosti potpore i široj porodici.
Preko dve decenije Držić je u Dubrovniku živeo u stalnoj borbi s materijalnim teškoćama i dugovima. Uprkos tome, nastaju dela njegovog velikog književno-umetničkog opusa, ali pisac, iako sve više cenjen i tražen, ne postaje i materijalno stabilan. Život Marina Držića potvrđuje da svaki autentični talenat i njemu pripadajuće sposobnosti, ličnim unutrašnjim imperativom kao jakom pokretačkom snagom bogate prirode, kad-tad dođu do punog izražaja i odgovarajućih nivoa uspeha.
O tome svedoči do danas, u pola milenijuma impresivnog vremena, uticaj svakoga dela iz obilatog opusa, pastorala mitološkog karaktera "Venera i Adon", "Tirena", "Plakir", komedije "Novela od Stanca", "Arkulin", "Skup", "Tripče", a naročito značenje i umetnički ugled njegove antologiojske komedije "Dundo Maroje".

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.