U trendu

Pomešani žanrovi

Kao i ostali romani Dajane Gabaldon (domaća publika mogla je da čita njene romane "Tuđinke" i "Vilin konjic u ćilibaru"), i njen poslednji roman pod jednostavnim naslovom "Putnik" predstavlja neobičnu mešavinu različitih, ali jednako uzbudljivih žanrova. Elementi ljubavnog, istorijskog, avanturističkog i naučnofantastičnog žanra čine ovu celinu neobičnom i vrednom preporuke.
Američka spisateljica meksičko-engleskog porekla nepoznata je najširoj čitalačkoj publici, iako su njene knjige prevedene na mnoge jezike i imale izuzetno visoke tiraže. Pre nego što se otisnula u svet literature, radila je dugo kao univerzitetski profesor, a inače živi i radi u Arizoni. Glavna junakinja je Kler Rendal, lekarka, koja ima neobičnu sposobnost – može da putuje kroz vreme. Tako se, sticajem okolnosti, obrela u mističnom svetu Škotske sredinom 18. veka, u doba velikih borbi za nezavisnost od Engleske. Ujedinjeni pod brajakom princa Čarlsa Stjuarta, hrabri Škoti uspevaju da se izbore sa neprijateljem, ali u odlučujućoj bici kod Kaledona bivaju poraženi, a njihov san o samostalnosti rutalno je srušen. Misleći da je među velikim brojem poginulih nastradao i hrabri kapetan Džejmi Frejzer, velika ljubav Kler, ona odlazi natrag u svoj stari svet. Vraća se svom mužu i donosi na svet svoju i Džejmijevu ćerku Brajanu.
Nekoliko godina kasnije, međutim, ona saznaje da je Džejmi živ i odlučuje da još jednom ode u prošlost i pronađe ga. Povratak u prošlost otvara niz novih avantura… Prevodilac je Milan Đurić.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.