U trendu

Pop Đurđev i Vjeslav Hejno dobitnici nagrade „Mali princ“

SUBOTICA – Poznati srpski pisac za decu i mlade i dugogodšnji direktor Zmajevih dečjih igara Dušan Pop Đurđev i cenjeni poljski profesor pozorišne umetnosti, glumac, reditelj, pedagog i publicista Vjeslav Hejno, ovogodišnji su dobitnici nagrade za životno delo „Mali princ“, za izuzetan doprinos razvoju kulture i scenske umetnosti za decu.

Nagrade će im biti uručene 16. septembra na otvaranju 25. Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici.

Dan kasnije biće održan program pod nazivom „Večeri sa dobitnicima nagrade za životno delo „Mali princ““, u okviru kojih će laureati razgovarati sa prisutnom publikom i gostima festivala o različitim temama koje se dotiču njihovog dela, uz akcenat na stvaralaštvu za decu.

Dušan Pop Đurđev (Novi Sad, 1953) piše satiru, poeziju za mlade, bavi se vizuelnim istraživanjima, a više od dve decenije, do odlaska u penziju, bio je direktor Međunarodnog centra književnosti za decu – Zmajeve dečje igre.

Do sada je objavio više od 25 knjiga, između ostalog naslove: „I love av av you“ (pesme za mlade, 1996), „Slik kovnica“ (vizuelne pesme za mlade, 1998), „Izvođač besnih glista“ (pesme za mlade, 2002), „Dva alava lava“ (Ludoteka savremene srpske poezije za decu, 2003), „Vsičko, koeto rastne, bi iskalo da pee / Sve što raste, htelo bi da peva“, koautor Raša Popov (Izbor srpske poezije za decu na srpskom i bugarskom jeziku, 2006), „Neven – Čika Jovin list“ (reprint izdanje Zmajevog Nevena, koautor Mita Golić, 2006), „Poezija koja se gleda“ (vizuelna pesme, 2018)“ i druge.

Za književni rad dobio je Povelju Stražilova, kao i nagrade: „Brana Cvetković“, „Radoje Domanović“, „Gordana Brajović“, „Momčilo Tešić“, „Plavi čuperak“, „Susreta pod starom maslinom“.

Vjeslav Hejno (rođen 1936, u Bihavju), profesor pozorišne umetnosti, glumac, reditelj, pedagog i publicista, autor je romana „Lutkar“ (2002, preveden na hrvatski jezik) i knjige „Umetnost lutkarske režije“ (izdavač Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici i Pozorišni muzej Vojvodine, 2012).

Režirao je predstave za decu, mlade i odrasle u Poljskoj, Hrvatskoj, Rusiji i Nemačkoj.

Bio je predavač na Glumačkom studiju lutkarskog pozorišta pri Vroclavskom pozorištu lutaka (1968-1970), predavač na Državnoj višoj pozorišnoj školi Krakov, odeljenje u Vroclavu (PWST) – 1973. godine, dekan Lutkarskog odeljenja 1978-1987, prorektor Lutkarskog odeljenja 1987-1993.

Od 1981. do 2001. godine bio je direktor i umetnički direktor Pozorišta lutaka u Vroclavu, gde je kreirao umetnički program „Male scene“ za odrasle.

Njegove predstave su igrane u mnogim evropskim zemljama, kao i u Kanadi i Čileu.

Prošle godine nagradu „Mali princ“ dobili su cenjeni dramski pedagog i vizionar u oblasti dečje edukacije Ljubica Beljanski-Ristić i ruski istoričar i teoretičar pozorišta, pozorišni kritičar, dramaturg, scenarista i pedagog Boris Goldovski.

Dvadeset peto izdanje jednog od najznačajnijih pozorišnih festivala za decu do 18 godina u svetu održaće se od 16. do 21. septembra u Subotici, a u takmičarskom programu biće izvedeno 14 predstava iz 12 zemalja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.