U trendu

Poslednja bitka – i posle

Serijal „Letopisi Narnije“ engleskog pisca K. S. Luisa smatra se literaturom za decu, ali te knjige rado čitaju i odrasli. Ona kojom se serijal završava, „Poslednja bitka“, mogla bi jednim delom da bude zbunjujuća deci; ne zato što je u pitanju loša knjiga, već njen kraj zadire u malo komplikovanije sfere, i to na način koji deca teško da mogu da prate.
Kao i u prethodnim knjigama iz serijala, priča počinje velikim problemom u prelepom svetu Narniji. Ovog puta, problem nisu prouzrokovale nikakve zle veštice, uzurpatori, niti se radi o nekakvom velikom poduhvatu. Problem su prouzrokovali jedan majmun i jedan magarac (takvi prouzrokuju najgore nevolje). Naime, majmun Vrda je smislio, nakon što je slučajno dospeo u posed lavlje kože, da bi ne preterano bistri magarac Smetko mogao da se, pokriven tom lavljom kožom, pretvara da je silni lav Aslan, tvorac Narnije, i da tako on, Vrda, dobije sve orahe, pomorandže i banane koje poželi.
Ma koliko Vrdin plan zvučao glupo, uspeo je. Aslana odavno niko nije video, mnogi nikada nisu videli ni lava, pa je magarac u lavljoj koži, ako se prikaže samo nakratko i pri slabom svetlu, mogao da zavara neuke – a zahteve lažnog Aslana je tumačio njegov izabranik Vrda. Majmun se ubrzo udružio sa Kalormencima, narodom često u neprijateljstvu sa Narnijom i u zamenu za razne sitnice koje bi poželeo davao im stanovnike Narnije kao robove, čemu su se Narnijci pokoravali jer su verovali da izvršavaju volju Aslanovu. Čak bude zarobljen i Tirijan, kralj Narnije, zajedno sa svojim najboljim prijateljem, plemenitim jednorogom Draguljem. Kada Tirijan zavapi Aslanu u pomoć, a zatim i legendarnim kraljevima i herojima Narnije, pomoć stiže, u vidu Džil (predstavljena u prethodnom romanu, „Srebrna stolica“) i Justasa („Srebrna stolica“, „Putovanje ‘Namernika zore'“). Ranije su deca uspevala da pomognu, ali je ovog puta, uprkos naizgled minornom uzroku problema, sve mnogo teže, i postojanje same Narnije je dovedeno u opasnost. I ne samo Narnije; „Poslednja bitka“ je dobrim delom knjiga o tome kako se čuva – ili gubi – sopstvena duša.
Za decu, „Poslednja bitka“ će biti uzbudljiva knjiga o avanturama u čarobnoj zemlji i, moguće, knjiga sa pomalo zbunjujućim, ali ipak lepim krajem. Tu su i zanimljivi likovi, povremeno komične situacije, lepa prijateljstva, pojljuju se i likovi iz svih prethodnih knjiga… Za one malo starije od „sitne dečice“, „Poslednja bitka“ bi mogla da bude mnogo više: priča o značaju čuvanja sopstvene duše uprkos svim nedaćama, priča o prijateljstvu, veri, nadi, ljubavi, o tome da ono što počne kao neverovatno glupa laž može da uništi čitav svet, o tome da zlo ne treba ni „šatro“ prizivati… „Poslednja bitka“ je sve, samo ne obična bajka za dečicu.
Tople preporuke, koliko god godina imali.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar