U trendu

Potraga za tigrom, potraga za korenima

Može da bude veoma zanimljivo kada se jedna savremena priča preplete sa mitovima, porodičnim tradicijama, porodičnim legendama… Jednu takvu zanimljivu priču priča i roman "Tigar pokraj reke" indijskog autora Ravija Šankara Eteta.
Roman počinje povratkom Svatija Varme, kralja provincije Panajur (koji je odavno samo deo Indije, ali kraljevska linija i dalje postoji), u porodičnu palatu, nakon što je njegova trudna supruga tragično preminula u saobraćajnoj nesreći. Svati donosi urnu sa njenim pepelom, kako bi taj pepeo, prema porodičnoj tradiciji, prosuo u vode svete reke Papanasini, verujući da će to biti kraj, da će nakon toga živeti u miru, u uspomenama na voljenu suprugu i da su njegova putovanja okončana. Međutim, od Antare, svoje drugarice iz detinjstva, kćeri sluškinje njegove pokojne majke, saznaje da postoje važni porodični spisi koje mu je majka ostavila; kako ih proučava, tako saznaje više o prošlosti nekih svojih predaka, kao i o legendama o njegovoj porodici, o legendarnom pretku, sinu portugalskog kapetana i indijske princeze, pretku kojeg je odgajila tigrica, pretku čija je kosa, zbog mešovitog porekla, delom zlatna, a delom crna, i koji u bitku ide jašući na džinovskom tigru. A saznaje i da je njegov deda, osim njegove bake, imao još jednu ženu, Jevrejku, da je sa njom nastradao u Nemačkoj, ali je svog malog sina uspeo da pošalje u Ameriku. Dedin pepeo bi iz Nemačke trebalo doneti kući i prosuti ga u reku Papanasini, a neznanog rođaka bi trebalo pronaći…
U isto vreme, Vel, Svatijev brat od strica za koga Svati još uvek ne zna, saznaje o svojim kraljevskim precima, i iz Amerike se upućuje u Nemačku, kako bi saznao više. I on, kao i Svati, je u simboličnoj potrazi za tigrom, što je u njihovoj porodici bio čin kojim je otac sina uvodio u muževno doba, i dva brata će se nakon različitih peripetija sresti – samo što se susret dešava u doba velikih političkih nemira u Panajuru, kada ničiji život nije siguran, i kada je veliko pitanje hoće li braća poživeti dovoljno dugo da se upoznaju, da ispune predačke običaje, i dovrše svoju potragu.
Roman "Tigar pokraj reke" je zanimljiv spoj mitskog i savremenog, simboličnog i konkretnog, u kome je neretko teško razlučiti šta se stvarno desilo, a šta je porodična legenda – u svakom slučaju, i jedno i drugo je junacima veoma bitno. Likovi su interesantni i uverljivi, i lako je sa njima saučestvovati i želeti im da ostvare svoju potragu. Mali problem predstavlja nedovoljna uverljivost mitskog dela, koji više liči na mešavinu autorove mašte i pretraživanja interneta nego na mitove koji zaista postoje; ipak, i takvi "mitovi" imaju izvesnu ljupkost, makar i ne odavali utisak drevnog, i, zajedno sa likovima i događajima koji vas emotivno uvuku, daju knjigu koja je prijatna za čitanje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.