U trendu

Pozorišne premijere na kraju sezone tokom juna u Beogradu

BEOGRAD – Pozorišna sezona 2020/2021 se lagano privodi kraju, ostao je još samo jun i onda sledi pauza do jeseni, a prema istraživanju Tanjuga, tokom narednog perioda premijere u Beogradu će imati Jugoslovensko dramsko pozorište, Atelje 212, Narodno pozorište, “Boško Buha”, Madlenianum i UK Vuk.
Tragikomedija “Široka zemlja” Artura Šniclera, objavljena pre 110 godina (1911) u Berlinu, prvo izvođenje u Srbiji imaće 17. juna na Velikoj sceni JDP-a “Ljuba Tadić”.

Prvi put je izvedena te 1911. u Folksteatru u Beču, a ubrzo je istovremeno igrana na devet pozornica nemačkog govornog područja.

Artur Šnicler, po obrazovanju lekar, austrijski je pripovedač i dramaturg, autor romana i novela.

Nedavno je igran njegov provokativni komad “Vrteška” na Večernjoj sceni “Boška Buhe”, a ranije ista drama na sceni “Bojan Stupica” upravo JDP-a, ali pod nazivom “Plava soba” kao adaptacija nove verzije Dejvida Hera.

U novoj produkciji JDP-a igraju Vojin Ćetković, Marija Vicković, Irfan Mensur, Svetlana Bojković, Milena Vasić, Milica Mihajlović, Srđan Timarov, Petar Benčina, Aleksej Bjelogrlić, Tamara Šustić.

U originalnoj podeli na probama za jednu od glavnih uloga bio je izabran Branislav Lečić, koji je zamenjen drugim kolegom (Irfan Mensur).

Ustanova kulture “Vuk Karadžić” priprema za 11. jun premijeru poznate drame “Izgnanici” Džejmsa Džojsa u režiji i adaptaciji glumca Dušana Matejića, koji je okupio deo svoje klase kolega sa kojima često sarađuje – Brankica Sebastijanović, Miloš Đurović, Jelisaveta Koraksić.

Ta kvartet bračna drama ranije je igrana, ne sa naročitim uspehom, na sceni “Bojan Stupica” JDP-a u režiji Bojana Đorđeva.

U istom pozorištu gostuje Narodno pozorište Priština 24. juna sa čuvenim komadom “Ribarske svađe” Karla Goldonija, u režiji Milana Karadžića.

U veseloj pučkoj komediji igraju Nebojša Đorđević, Anika Grujić, Srna Đenadić, Aleksandar Petković, Bojan Stojčetović, Aleksandra Cucić, Jelena Orlović, Branko Babović, kao i glumci, popularni u TV serijama Olivera Baćić, Nemanja Oliverić, Uroš Jovčić.

Kompozitor je Saša Lokner, koreograf je Milan Gromilić, dok autorsku ekipu čini scenograf i kostimograf Dragica Laušević.

Isti teatar nudi i premijeru dela “Dekameron 2020” kao master rad Mine Ćirić na Institutu za umetničku igru, gde joj je mentorka Dijana Milošević.

Plesači su Isidora Poledica, Natalija Jevtović, Tara Tanović, Tanja Ivanov, Anđela Žugić, Ana Obradović i Jelena Cvetković.

Komad „Dekameron 2020″ Đovanija Bokača je plesna priča u deset celina kao iskustvo izolacije tokom pandemije pretvorene u scene individualnih procesa oporavka, sa svim preprekama, neuspesima, bolovima i humorom.

Poslednjeg dana juna “Placebo” Aleksandra Jugovića biće izveden u Vuku, takođe u produkciji NP Priština, u režiji Isidore Goncić.

U ekipi glumaca su buduće nade teatra Nikola Ranđelović, Marko Pavlović, Bojan Stojčetović, Anika Grujić, Milena Pavlović, Nikola Đorđević, Strahinja Bičanin i Jasmina Stojiljković.

Opera i teatar Madlenianum nakon premijere plesačkog spektakla “Grand Hotel” i kamernog mjuzikla “Poslednjih pet godina”, ima 10. juna premijeru drame “Da krenemo ispočetka” omiljenog pozorišnog pisca u Srbiji – Erika Emanuela Šmita.

Nova drama okuplja i zanimljivu ekipu glumaca u kojj su Slavko Štimac, Ljubomir Bulajić, a uz njih i pet dama Branka Petrić, Tamara Aleksić, Lana Karaklajić, Nađa Jakovljević i Natalija Vlahović, u režiji Andree Ade Lazić.

Komad ponovo na populistički i filozofski način progovara o ozbiljnim temama. Drama pripoveda o uspešnom naučniku i Nobelovcu koji se vraća u svoju staru kuću i tamo vidi sebe iz mladosti u trenutku kada je donosio važne životne odluke.

Duže odlagana predstava za decu “Hajdi” prema čuvenom romanu švajcarske književnice Johane Špiri (1827-1901) biće konačno izvedena 19. juna za decu i 20. juna za širu publiku.

U rediteljskoj postavci Đurđe Tešić, Hajdi tumači mlada Mia Jovanović, dok pripovedače igraju Katarina Gojković, Branislav Platiša, Jelena Trkulja, Nemanja Oliverić, Uroš Jovčić I Milica Sužnjević.

Narodno pozorište postavilo je na repertoar premijeru 23. juna opere „Orfej i Euridika“ Kristofa V. Gluka, u režiji Aleksandra Nikolića.

U autorskoj ekipi su gosti dirigenti iz Bugarske – Dian Čorbanov i Zorica Mitev Vojinović, a učestvuju solisti, hor i orkestar Opere.

Dramska premijera, iako planirana još u maju, nije na repertoaru ni za jun, komad “Vuci i ovce“ Aleksandra Nikolajeviča Ostrovskog, u adaptaciji i režij Egona Savina.

Predstava se sprema od marta, a po svoj prilići publika će je gledati na početku sledeće sezone, u oktobru.

Nacionalni teatar će zato tokom juna imati veoma veliki broj premijera studentskih predstava na sceni “Raša Plaović” što je podrška mladim nadama koje tek dolaze sa Fakulteta dramskih umetnosti, Fakulteta savremenih umetnosti, Akademije umetnosti iz Beograda, kao i Fakulteta umetnosti u Prištini i Banja Luci.

Dan umetničke srednje škole “Artmedia” biće upriličen 10. juna u vidu komedije “Pidžama za šestoro” Marka Kamelotija, u režiji glumca Aleksandra Lazića, čija će predstava “Sedmi dan” KC Istočno Sarajevo ponovo gostovati 14. juna.

Na Velikoj sceni planirana su zanimljiva gostovanja – 14. juna Narodno pozorište iz Subotice izvešće njihovu novu dramu “Kus petlić” Aleksandra Popovića u režiji Milana Neškovića, dok će 20. juna Hrvatsko narodno kazalište “Iva plemeniti Zajc” iz Rijeke stići sa kultnom komedijom Branislava Nušića “Gospođa ministarka” u režiji Tatjane Mandić Rigonat.

Takođe, 25. juna Narodno pozorište Republike Srpske iz Banja Luke gostuje sa novom adaptacijom romana Meše Selimovića “Derviš i smrt” u dramatizaciji i režiji Dejana Projkovskog.

Već narednog dana je gostovanje Kamerne opere iz Sankt Petersburga (Rusija), koja će predstaviti pravi spektakl – operu “Elektra” Riharda Štrausa.

Iz Danske 27. juna “Odin teatar” na Sceni “Raša Plaović”, izvešće predstavu “Cveće za Torgera” Roberta Karerija, u režiji Jadranke Anđelić u saradnji sa “Dah” teatrom koji slavi značajan jubilej – 30. rođendan.

Za sam kraj beogradskih premijera poslednjeg dana juna stiže komedija „Ova će biti ista” Staše Bajac, u režiji Ivana Vukovića na sceni Ateljea 212.

Novi komad je svojevrsna muška verzija hit komedije „Ovaj će biti drugačiji” iste autorke koja se sa uspehom igra od marta 2019. na Sceni „Petar Kralj”.

Najnovija drama je duhovita i bolna, a u predstavi igraju Uroš Jakovljević, Dejan Dedić i Ivan Mihailović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.