U trendu

Predstava “Lepotica i zver” premijerno danas u pozorištu “Boško Buha”

BEOGRAD – Premijera predstave za decu “Lepotica i zver” prema čuvenoj bajci francuskog pisca Šarla Peroa, u režiji Milana Karadžića, biće održana večeras u pozorištu „Boško Buha“ u Beogradu.

Dramatizaciju bajke potpisuje Nikolas Stjuart Grej, prevod je napisao Srboljub Stanković, dok je dramaturg na projektu Ivana Dimić, laureat NIN-ove nagrade za roman „Arzamas“ (2016).

Predstava će se igrati i 30. decembra, a onda u novoj godini – 14. januara će biti specijalna premijera za decu od 12.00h, i na repertoaru je 15. i 28. januara. 

Reditelj Milan Karadžić je okupio glumačku ekipu iz stalnog ansambla dečijeg pozorišta „Boško Buha“ sa nekim gostima. 

Lepoticu Džejn igra Anja Pavićević, koja je u ovom teatru sa istim rediteljem nedavno realizovala glavnu ulogu u novoj verziji poznatog komada „Bokeški D mol“ Stevana Koprivice.

Publika malog i velikog ekrana mladu glumicu od svega 23 godine „poznaje“ po filmu i mini seriji „Ime naroda“ (2020) Darka Bajića, kao i TV serijama „Grupa“ (2019), „Branilac“ (2021), „Močvara“ – druga sezona (2022) Olega Novkovića.

Uloga začaranog princa, odnosno Zveri, pripala je takođe mladom dramskom umetniku Đorđu Kadijeviću. 

Lik Hodža čarobnjaka dočaraće iskusni Nemanja Oliverić, Miki zmaj je Bojana Stojković, uloga oca tri ćerke – trgovca Klementa pripala je Branislavu Platiši, dok ostale ćerke Džesmin i Džonklin igraju Jana Bjelica (serije „Močvara“ 1-2, „Porodica“) i Ivana Zečević (serije „Grupa“, „Kalkanski krugovi“, „U klinču“).

Džejn, nazvana lepotica, Klementova najmlađa ćerka dobrovoljno se žrtvuje da ostane u zamku sa Zveri, ne bi li spasila svog oca.

Vremenom, ona se veoma zbližava sa Zveri i oseća njegovu dobrotu u dubini duše i želi da skine fatalnu začaranost. 

Ovaj zaplet na sceni će dočarati i ostala autorska ekipa: scenograf Boris Maksimović, kostimograf Zora Mojsilović, kompozitor Aleksandar Saša Lokner (klavijaturista benda „Bajaga i instruktori“), dok scenski pokret potpisuje Marija Milenković, a scenski govor – Dijana Marojević. 

Francuski pisac Šarl Pero (1628-1703) obogatio je život dece širom planete sa bajkama iz svog pera – „Mačak u čizmama“ (takođe od skoro na repertoaru „Buhe“), „Crvenkapa“, „Pepeljuga“, „Plavobradi“, „Vuk i sedam jarića“, „Palčić“, „Trnova ružica“, „Zlatokosa“ i mnoge druge. Pero je uticao na mnoge književnike za decu kao što su bili – Braća Grim i Hans Kristijan Andersen. 

Svim generacijama je omiljen animirani Diznijev film „Lepotica i zver“ iz 1991. godine, a Holivud je snimio i igranu verziju 2017. kao raskošan mjuzikl u režiji Bila Kondona.

Mnoga dečija pozorišta igraju „Lepoticu i zver“ širom Srbije, i poslednjih godina ova bajka je bila na repertoaru „Pan teatra“, Pozorišta lutaka „Pinokio“ u Beogradu, i drugih. 

Komad koji je, prema ovoj bajci, sredinom prošlog veka napisao Nikolas Stjuart Grej, priča ovu priču iz nešto drugačije vizure od one poznate mladoj “diznijevskoj” publici.

Poznata bajka je o neobičnom susretu između Zveri i mlade lepotice, čija nevinost i iskrena saosećajnost uspevaju da razbiju davno bačenu kletvu i učine da Zver ponovo postane ono što je nekada davno bila – lepi mladi Princ…

Bajka publiku izmešta iz ovog vremena i prostora u neki davno zaboravljeni kutak u kome se, u uzbudljivom okruženju zamkova i divlje prirode naseljene nekim drugačijim stvorenjima, odvija priča o magiji i čarobnjaštvu.

Ova verzija bajke “Lepotica i zver” je sveža, pitka i zabavna, sa ozbiljnim i emotivnim delovima, a naravno, veoma je uzbudljiva i dramatična.

Milan Karadžić je u Pozorištu “Boško Buha” režirao na desetine bajki, neke baš iz pera Nikolasa Stjuarta Greja, njegovo poznavanje ovog žanra, i uživanje u njemu, obećavaju veliku radost za dečju publiku, ali njene odrasle pratioce, poručuju iz ovog teatra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar