U trendu

Predstave sa ekološkom tematikom na 54. i 55. Bitefu

BEOGRAD – Ovogodišnje, dvostruko izdanje Bitefa, biće održano od 13. do 25. septembra u Beogradu, a na njegovom glavnom programu naći će se 14 predstava iz 10 zemalja, saopštili su danas organizatori događaja.

Pored dobro poznatih imena evropskog i regionalnog pozorišta poput Vima Vandekejbusa, Rimini protokola, Tomasa Ostermajera, Sebastijana Horvata, Miloša Lolića i Bobe Jelčića, posetioci festivala će imati priliku da pogledaju predstave autora i autorki koji se prvi put predstavljaju na Bitefu.

Ove godine će na festivalu prvi put učestvovati priznati mladi slovenački reditelj Žiga Divjak, koji će tom prilikom predstaviti produkciju“ Pluća“ Slovenskog narodnog gledališča Drama Ljubljana. rađenoj po drami britanskog pisca Dankana Makmilana.

Tematski, „Pluća“ pripadaju celini festivala koja skreće pažnju na ekološke izazove današnjice.

U okviru te celine, na Bitefu će takođe prvi put gostovati i francuski reditelj Filip Ken.

Njegova predstava „Farm Fatale“ nastala je u koprodukciji autorove kompanije i Kameršpilea iz Minhena, a u njoj Ken razvija nadrealnu viziju „ekološke revolucije“ koju pokreću „nezaposlena strašila, koja su bez posla ostala, između ostalog, usled uništavanja gradskih bašta i udara korporacija na samostalne poljoprivrednike“.

U okviru glavnog programa po prvi put će gostovati i čileansko-meksička koreografkinja Amanda Pinja.

Njena koreografija „Klimatski plesovi“ posveta je ekosistemima koje ugrožavaju projekti multinacionalnih kompanija i zasnovana je na tvrdnji da savremena zapadna civilizacija ne dovodi u opasnost samo prirodu, već i drevne kulture.

Bitef su tradicionalno podržali Sekreterijat za kulturu Grada Beograda i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Gete Institut i Francuski institut u Beogradu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.