U trendu

Vredi pročitati: Roman prvenac Vladana Krečkovića

BEOGRAD – Roman prvenac Vladana Krečkovića „Aleksa ili kroz snegove i sirene“ je priča o odrastanju, odvajanju i samospoznaji, sa elementima trilera i naučne fantastike, rečeno je danas na predstavljanju romana u beogradskom lokalu Poletu.

„U romanu se prepliću različiti modusi, imate naučnu fantastiku, pronađene rukopise, avanturističku priču, a posebno treba obratiti pažnju na plastičnost i slikovitost u jeziku. Knjiga je pisana na način da može da postane film“, istakao je književni kritičar Uroš Đurković.

Krečković je na tragu novog realističnog pisma, smatra Đurkovic ističući da su posebno upečatljive životvorne metafore koje je autor koristi prilikom opisivanja prirode.

Autor romana rekao je da je inspiraciju za glavnog lika pronašao u svom bratu I u realnim događajima, koje je namerno smestio u 1999. godinu kako bi radnja dobila na dramatičnosti.

„Sve je počelo od kratke priče ‘Nestali’, koju sam napisao pre tri godine. I u toj priči reč je o nestanku dečaka od 10 godina u vreme bombardovanja 1999, a ovaj roman predstavlja odgovor na pitanje šta se dogodilo sa Aleksom“, rekao je Krečković.

Odlomke romana na promociji su čitali glumci predstave „Da ti kažem“- Sofija Đurić I Dušan Veselinović.

Vladan Krečković rođen je 1988. godine u Beogradu, gde je na Fakultetu političkih nauka diplomirao novinarstvo I komunikologiju.

Do sada je u okviru regionalnih književnih konkursa objavio dve kratke priče „Ako siđes s krova“ i „Nestali“, dok je delo „Aleksa ili kroz snegove i sirene“ njegov prvi roman.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.